top of page

NESVAKIDAŠNJE VRSTE ŽIVOTINJA KORIŠĆENE U RATOVIMA SAVREMENOG DOBA


Svi znamo da su konji ona životinjska vrsta koja je najčešće i najmasovnije zloupotrebljavana od strane ljudi, još od početaka poznatih civilizacija i ratova koje su ove vodile. Pored njih i nebrojeno pasa i slonova dalo je svoj život i pretrpelo razna mučenja kako bi jedna vojska savladala drugu, ali postoji i određeni broj manje poznatih životinjskih vrsta koje su takođe korišćenje u ratne svrhe, i to uglavnom u savremenom dobu, kada su ljudi navodno već morali imati razvijeniju svest i savest prema životinjskom rodu.


SLEPI MIŠEVI Šišmiše je za potrebe rata “uvežbavala” vojska Sjedinjenih država pred kraj Drugog svetskog rata, tako što se na leđa ovih nežnih životinja kačila bomba sa tajmerom koja bi mogla da se aktivira u odgovarajućem trenutku.

Slepi miševi bi se sa prikačenim eksplozivom ispuštali iz aviona pred zoru, pri čemu bi se , barem u teoriji, ovi raštrkali naširoko, tražeći zgrade u prečniku od 30 do 60 km. Njihova primena je bila ponajviše usmerena protiv Japana i njegovih gradova izgrađenih od zapaljivih materijala, gde bi šišmiš-bombe uzrokovale velika razaranja ali uz mnogo manje civilnih žrtava od bombi bačenih iz aviona.

Uprkos uspešnim testiranjima šišmiš-bombe nisu iskorišćene u stvarnosti jer se zanimanje američkih zvaničnika, generala i političara okrenuo ka razvoju znatno ubojitijeg oružja - atomskoj bombi.


DELFINI Delfini su neverovatno inteligentna stvorenja, pa je stoga bilo gotovo neizbežno (nažalost) da se i oni u nekom trenutku istorije zloupotrebe u ratovima, i to u borbama na vodi i pod vodom. Američka mornarica obučavala je posebno odabrane delfine i morževe za ratne primene u San Dijegu, Kalifornija, gde je učestvovalo oko 75 delfina u ovom super tajnom programu.

Delfini su obučavani za misije izviđanja, poput lociranja neprijateljskih plovila, mina ili ronioca, kao i davanje izveštaja njihovom štabu. Zbgo tajnosti programa špekulisano je da su na tela delfina kačene neke vrste vatrenog oružja, međutim Američka mornarica je odbacila optužbe da bi koristila ove plemenite životinje za uništavanje objekata ili povređivanje ljudi.

GOLUBOVI Iako ih žitelji današnjih modernih gradova ne vole i preziru, golubovi su imali zapaženu i značajnu ulogu u jednom delu istorije Prvog i Drugog svetskog rata. U slučajevima onesposobljenja ili ometanja radio komunikacija, ovi pripitomljeni stanovnici neba služili su da održavaju vezu između vojnih štabova i trupa na terenu.

Tokom Drugog svetskog rata samo je Velika Britanija koristila oko 250.000 pripitomljenih golubova. Golubovi neprijateljskih snaga smatrani su veoma vrednim metama zbog , ponekada neprocenjivih informacija koje su nosili, pa su vojnici pešadije ali i avijacije imali instrukcije da upucaju i obore svakog goluba pismonošu na neprijateljskoj teritoriji.

Golub je kao vrsta korišćen takođe za snimanje terena iz ptičje perspektive, sa posebno prijagođenim kamerama postavljenim na grudima ptice.

PACOVI Ovi glodari i štetočine su u ratu bili vredniji mrtvi nego živi. Naime, tokom Drugog svetskog rata Savezničke snage su pokušale da sabotiraju nemačke fabrike tako što su u mrtve pacove stavljali eksplozivna punjenja. Ideja je bila ta da će nemački radnici sve pronađene i sakupljene mrtve štetočine ubacivati u peći za spaljivanje radi sprečavanja da se proširi zaraza. Male količine eksploziva bi tada stvorile znatno veće eksplozije grejača, uništavajući čitave fabrike.

Nacisti su otkrili ovaj plan kada su presreli transportne kamione Saveznika, pune mrtvih pacova. Iako plan nikada nije u potpunosti uspeo, Saveznici su i pored toga bili zadovoljni učinkom jer su Nemci trošili znatna sredstva na proveru svih mrtvih štetočina i u bezbednosnim procedurama da takav životinjski otpad ne stigne do peći u fabrikama.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page