top of page

KONCERZ, HUSARSKA “SABLJA”



Koncerz je naziv za jedan tip duge “sablje” koju su koristili pripadnici husarskih odreda iz Poljske i Litvanije iz perioda renesanse. Koncerz je imao dugačko i tanko sečivo a najveću primenu imao je među teškim konjanicima, čuvenim husarima, koji su ovim oružjem probijali pločaste oklope protivnika, što je sasvim različito osnovnoj nameni sablje - da poseca protivnike! Zbog ovoga stoje i navodnici oko reči sablje jer se koncerz po funkciji više klasifikuje kao probodni mač ili rapir.


Ovakva funkcija koncerza nametnula je i unekoliko drugačiju konstrukciju i oblik u odnosu na druge konjaničke sablje toga doba. Husarska probojna sablja je ustvari nastala od pravostranih mačeva sa kraja Srednjeg veka (13. I 14. vek) koji su tada zadobijali svoju glavnu primenu probijanja punih pločastih oklopa jer su ovi zavladali bojištima Evrope i Azije u tom periodu.


Koncerz sablja bila je dugačka oko 1,3 metra, sasvim teška i masivna, i sa centrom teže koji je više naginjao dršci. Vremenom je došlo i do nekih promena pri čemu je dužina ovog husarskog oružja povećano na 1,6 metra! od čega je 1,4 metra odlazilo na samo sečivo, a centar teže je bio negde po sredini dužine.


Koncerz je bio mač za probadanje i probijanje, po svojoj funkciji sličniji rapirima i kopljima nego sabljama, i konjaniku je omogućavao veoma dugačak dohvat. Poljska sablja nije imala posečnu ivicu, već oštri vršak koji je u poprečnom preseku bio trouglastog ili pravougaonog oblika.


U Zapadnoj EVropi je takođe došlo do sličnog razvoja sečiva, pa se oružje koje najviše nalikuje koncerz sablji sa istoka nazivao estok ili tuk, koje smo već opisivali na našem sajtu. Za razliku od estoka, koncerz je uglavnom imao blago savijenu dršku, ponekad i pištolj-tipa, sa šipkastim donjimštitnikom za šaku ili u izuzetnom slučaju sa korpom, što su jedini elementi koncerza koji svoje poreklo vuku od sablje i zbog čega je ovo oružje i zvano sabljom.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page