top of page

ORUŽJE DANA 18.11.2014. GODINE – MASTIF, RATNI PAS ŠPANSKIH KONKVISTADORA

Španski konkvistadori su pored naprednog evropskog oružja i opreme u Novi svet doneli konje koji su bili veoma zastrašujući domorotcima, ali takođe i ratne pse, dresirane krvoločne životinje koje su bile uključene u mnoge bitke i surovosti načinjene nad Astecima, Majama i Inkama. Mastif se kao rasa psa pojavljuje u ratovima ljudi još od doba Herija VIII u Engleskoj , kao i Šarla V u Svetom rimskom carstvu (Nemačka i Francuska), u 14. i 15. veku.

mastif3.png

Upravo su mastifi najviše korišćeni za borbe protiv južnoameričkih Indijanaca, kao i za hvatanje i mučenje zarobljenika. Španski mastifi tog doba bili su visine 75 cm do ramena, i težine oko 40-ak kilograma, dakle zaista masivne i snažne životinje. Pored toga ovi psi bili su veoma brzi i neustrašivi. O tome koliko su konkvistadori cenili svoje pse govori i činjenica da su ih oblačili u ojačane bojne kapute, a oko vrata im stavljali kožne i metalne kragne sa šiljcima.

mastif1.jpg

Ratni psi su korišćeni za blisku borbu protiv Južnoamerikanaca, obično protiv slabo naoružane rulje prilikom zauzimanja nekog uporišta. Ratni konji i psi davali su Špancima dodatnu prednostu borbi jer su stvarali strah kod domorodaca. Takođe, ratni psi pokazali su se sjajno na veoma teškim planinskim terenima Južne i Centralne Amerike. Ratni psi su igrali ulogu u čarkama i nekim većim sukobima na području Južne Amerike, ali njihova glavna uloga bila je da čuvaju položaje, da prate i otkrivaju neprijatelje i da hvataju odbegle domorotce sa bojišta. Španci su vodili dosta računa o njima i sigurno ih nikada nisu puštali na veće i gušće organizovane vojne grupacije Maja ili Inka.

mastif2.jpg

Bio je veoma čest slučaj da Španci puste nekoliko psa na izviđače Asteka ili Maja koji bi ih brzo stigli i rakomadali pred očima domorodačkog stanovništva što je izazivalo panične reakcije. Takva zlodela vršena su i nad uhvaćenim poglavicama savladanih plemena kako bi se ostala plemena odvratila od pokušaja pobune i oružanog otpora.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page