top of page

ORUŽJE DANA 12.09.2014. GODINE – PLOČASTI (OJAČANI) BOJNI KAPUT

Pločasti kaput je vid oklopa za telo (uglavnom prsnika) koji se sastoji od metalnih ploča različitih veličina i oblika ušivenih u kaput od grube tkanine ili kože. Pločasti kaput se pojavio relativno kratko u istoriji evropskog naoružanja i ratovanja, u prelaznom periodu iz Srednjeg veka u doba Renesanse, krajem 14. veka. On u principu nije bio samostalni oklop (bar ne za neko „ozbiljnije“ ratovanje) već se koristio kao podloga za verižni tip oklopa.

Broj pločica mogao je biti nekoliko desetina ili nekoliko stotina u zavisnosti od njihove veličine kao i od dužine kaputa. Poznati su istorijski primeri i sa nekoliko hiljada ušivenih metalnih pločica. Pločice se generalno nisu preklapale iako su postojali i tipovi sa preklopnim pločicama (tj. ljuskicama koje su ušivane). Pločasti kaput je po konstrukciji sličan nekim drugim (i starijim) tipovima oklopa za telo ratnika, poput lamelarnog, ljuskastog oklopa i naročito brigandine na koju je veoma ličio.

Jedan od najboljih izvora podataka o pločastim kaputima jeste masovna grobnica nastala nakon Bitke kod Visbija (današnja Danska, 1361. godine). Tamo je nađeno više desetina primeraka pločastih oklopa, sa brojem pločica od samo osam do preko šest stotina.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page