top of page

ORUŽJE DANA 13.11.2014. GODINE – BOGU (KUDOGU), JAPANSKI OKLOP ZA VEŽBE BORILAČKIH VEŠTINA

Bogu je oprema za trening koja se koristi prvenstveno u kendou, japanskoj borilačkoj veštini, dok se drugačije varijante bogua koriste i kod jukendoa, naginatajutsua, i sojutsua.

bogu8.jpg

Tokom Edo perioda Japana (1603-1868) uvedena je primena drvenih mačeva i palica za vežbanje umesto pravih, a da bi se dodatno umanjile povrede vežbači-ratnici su počeli da nose i neke delove zaštitne opreme. Tako su osmišljeni najstariji tipovi oklopa za vežbanje, kao osnova tradicionalnog bogua. Uzor za sve varijante bogua pronađena je naravno u ratnoj opremi samuraja.

bogu5.jpg

Bogu (bo-gu, što doslovno znači „oprema za odbranu“) sastoji se od četiri dela: 1.man - svojevrsni šlem, odnosno kombinacija maske za lice i štitnika za ramena; 2. kote – štitnici za dlanove i podlaktice (bojne rukavice); 3. Do – prsnik, odnosno zaštita za torzo vežbača; 4. Tare – štitnici za prepone i noge.

Peti element, sune-ate nose vežbači naginatajutsua, i oni liče na sportske kostobrane ili starogrčke štitnike za noge.

bogu2.jpg

Glavna komponenta, do, jeste blago zakrivljeni štitnik za stomak i grudi. Savremeni tipovi bogua imaju izraženo ispupčenje kako bi se odvratili udarci u meko tkivo. Za izradu doa se koristilo drvo bambusa a danas savremeniji materijali poput fiberglasa ili plastike.

bogu3.jpg

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page