top of page

ORUŽJE DANA 20.09.2014. GODINE –BONETI, INDIJANSKE RATNE PERJANICE I KAPE

Ratna oprema urođeničkih naroda (Severne) Amerike sastojala se od nekih neobičnih elemenata, kao što su na primer upečatljive perjanice za glavu i dekorativni šeširi. Ovakve perjanice kakve smo dosta viđali po američkim vestern filmovima ustvari su tipična odlika samo indijanskih plemena iz centralnoameričkih velikih ravnica. Takve perjanice su indijanski ratnici nosili u bitkama dok ih danas preostali urođenici Sev. Amerike nose u tradicionalnim ceremonijama. Njima se i danas pridaje veliki duhovni i magijski značaj.

Orao je životinja koja je među ravničarskim Indijancima smatrana za najmoćniju, pa su najbolji boneti pravljeni od pera upravo ove ptice. Lep izgled ratnog boneta međutim imao je tek drugorazredni značaj; prava vrednost perjanice ležala je u njenoj navodnoj moći da zaštiti ratnika koji je nosi. Ratnici su stavljali perjanice sa uverenjem da će im snaga orla pomoći da izbegnu ranjavanja i pogibije u borbi.

Perjanice su pravljene od pera mladih orlova koji su čerupani u trenutku kada su sazrevali. Mladi orlići su mogli da obnavljaju svoja pera po tri puta pa su ratnici često uzimali pera za perjanicu od iste ptice nekoliko puta. Svako pero u perjanici je dodavano nakon nekog značajnog događaja – ubijanja neprijatelja ili krupne životinje u lovu, oduzimanje neprijateljskog oružja, ili učestvovanja u velikoj bitci.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page