top of page

ORUŽJE DANA 23.08.2015. GODINE - UŠANKA, RUSKA VOJNA KAPA



Ušanka ili formovka je naziv za rusku vojnu kapu koja je pravljena od životinjskog krzna, sa preklopima za uši (od čega je nastao i naziv), i bila posebno prilagođena surovim vremenskim uslovima u kojima su Rusi ratovali u I i II svetskom ratu. Preklopi za uši se mogu vezati za vrh kape ili vezati za bradu čime se uši, ali i vilica i donji deo brade štite od hladnoće. Takva kapa se u našim krajevima najpribližnije prevodi kao šubara.


Gusto životinjsko krzno bilo je odličan toplotni izolator, što je bila i glavna funkcija kape, ali se takav materijal odlično pokazao i u zaštiti glave od tupih i posečnih udaraca koji su bili veoma česti u rovovskim borbama. Ušanke su uglavnom pravljene od ovčijeg, zečjeg ili muskratnog (glodar sličan zecu) krzna.


Kasnije je izumljeno i svojevrsno “veštačko krzno” koje je bilo jeftino ali ni približno dobro kao pravo životinjsko krzno u zaštiti glave od niskih temperatura. U arktičkim delovima Rusije korišćene su i ušanke od polarnih lasica koje štite uši i bradu čak i na temperaturama od -50 stepeni celzijusa!


Kape sa preklopima sa uši poznate su u Rusiji, Nemačkoj i Skandinaviji već vekovima. Standardna moderna ušanka sa ravnim vrhom izmišljena je međutim tek u 20. veku. Tokom Ruskog građanskog rata jedan vladar Sibirije uveo je u primenu tzv. kolčakovku, ušanku sa dodatnim preklopima za očne kapke. Kolčak i njegova bela armija međutim izgubili su rat pa njegova kapa nikad nije postala popularna u nastalom Sovjetskom savezu.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page