top of page

ORUŽJE DANA 15.11.2017. GODINE - GUOM, VIJETNAMSKI DUGI MAČ (SABLJA)



Guom je opšti vijetnamski naziv za duga sečiva odnosno mačeve, iako se u užem smislu ovaj pojam koristio za jednosečna oružja sa zakrivljenom oštricom koja pripadaju široj porodici dugih sablji. Guom je direktno preuzet iz Kine i poistovećuje se sa kineskim jian mačevima, kako po konstrukciji tako i po obliku i funkciji. To je bio sasvim normalan razvoj istorijskih događaja jer je Kina dobar broj vekova držala teritoriju Vijetnama u vazalnom odnosu tokom Srednjeg veka i kasnije, pa postoje brojni primeri uticaja kineske tehnologije na tamošnji i tadašnji život Vijetnamaca.


Guom je dakle bilo pre svega posečno oružje, iako je bila moguća i funkcija probadanja. Dužina guom sablji bila je između 90 i 100 cm. Dužina samog sečiva je oko 65 cm, a ostatak je odlazio na dršku koja se pravila od neke kvalitetne vrste drveta (recimo od ružinog drveta). Pored toga, guom oružje se često ukrašavalo plemenitim metalima i drugim dragocenim materijalima poput slonovače, i to najčešće na jabučici drške. Čest motiv ukrašavanja bile su životinjske figure, oblici lava, zmije, zmaja, slepog miša, ali su takođe korišćeni i elementi taoističke religije.


Guom mačevi, o kojima dosta znamo na osnovu autentičnih grafika sa kraja 19. I početka 20. Veka, obično su mogli da se vide u rukama telesne straže i garde mandarinskih plemića tokom perioda Vijetnamske kraljevine, kada se Vijetnam oslobodio kineske vlasti ali ne i sveukupnog uticaja.

Čest oblik guoma bio je “list žalosne vrbe”, relativno prava oštrica sa zakrivljenjem pri vršku. Drška je imala pištoljski oblik, sa zakrivljenjem u suprotnu stranu od sečiva. Postojali su međutim i guomi sa znatnom izraženijom krivinom, sličniji turskim sabljama.


Guom se pravio od kvalitetnog kaljenog čelika, često sa dva ili tri paralelna podužna žljeba na oštrici. Između sečiva i drške stajali su pločasti elipsasti ili šipkasti štitnici koji su se često produžavali u štitnike ili korpe za nadlan. Guom se držao u kvalitetno izrađenim drvenim kanijama sa kovanim ojačanjem od srebra ili čelika.


Istorijski najpoznatiji primerak dugog vijetnamskog mača, guoma nosio je naziv tuan tijen (“božija volja”). To je bilo oružje vijetnamskog kralja Le Loija koji je oslobodio Vijetnam od okupacije Ming dinastije iz Kine, i to početkom 15.veka. Njegov mač je po legendama imao magična svojstva zbog kojih je kralj izrastao do džinovskih dimenzija. Mač mu je takođe davao snagu hiljadu ratnika.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page