top of page

ORUŽJE DANA 21. JUNA 2014. GODINE – ŠAMŠIR, PERSIJSKA SABLJA

Šamšir (šamšer, čimčir) je stari tip istočnjačke, ili preciznije persijske, sablje sa izraženom krivinom od 5 do 15 stepeni od jednog kraja sablje do drugog. Naziv je generalno značio „mač“ na perijskom, ali kako su stari Persijanci preferirali „zakrivljene mačeve“ on je vremenom dobio konkretnije značenje sablje. Vrlo slična oružja (koja se na srpskom uglavnom sva nazivaju isto – sablje) jesu: simitar, talvar, kilij, pulvar, handžar itd. Pored ovih naziva postojali su i šamširi šekargari, sablje koje su pripadale plemićima i bile bogato dekorisane, uglavnom scenama lova i ratovanja.

šamšir2.jpg

Na početku svog razvoja persijski mačevi bili su pravostrani i naoštreni sa obe strane, poput indijske kande ili zapadnjačkih (grčko-rimskih, keltskih, germanskih...) mačeva. Zakrivljena sečiva su pre toga koristili samo ratnici centralnoazijskih nomadskih plemena, i upravo je iz tog pravca u oblast Persije stigla sablja.

šamšir3.jpg

Šamšir je jednoručno zakrivljeno sečivo sa veoma tankom oštricom koja se gotovo uopšte ne sužava sve do samog vrška. Korišćen je uglavnom za posecanje slabo oklopljenih protivnika (lakih pešaka) ili u sukobu sa konjanicima, gde se vrh mogao koristiti i za probadanje. Jača krivina šamšira međutim otežavanja ciljanje mete. Drška je od sečiva razdvojena dužim pravim štitnicima i uglavnom je pravljena od kosti, slonovače, drveta ili kamena. Karakteristična je po tome što ima asimetričnu „uvijenu“ jabučicu.

šamšir4.jpg

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page