top of page

ORUŽJE DANA 11.02.2015. GODINE – TALVAR, INDIJSKA SABLJA


Talvar je tip zakrivljenog mača odnosno sablje, koja potiče sa Indijskog potkontinenta. Korišćena je na teritoriji dnašnjih država Indije, Pakistana, Bangladeša, Nepala i Afganistana. U nekim regionima ovih zemalja izgovara se i tulvar. Talvar se razvio paralelno sa drugim tipovima sablji poput arapskog saifa, persijskog šamšira, turskog kilija i afganistanskog pulvara. Sve takve sablje su u principu nastale iz starih tipova zakrivljenih sečiva iz turske centralne Azije.

Talvar obično nema toliko zakrivljeno sečivo kao šamšir, i tek mali broj primeraka ima prošireni i stepenasti tip vrška, kao što to ima kilij. Primena tulvara postala je masovna nakon Mugalskog osvajanja Indije. Mugali su ustvari bili tursko-mongolskog porekla i oni su uveli ovo oružje u kulturu Indije.

Talvar se pravi u brojnim varijantama, sa različitim tipovima sečiva. Neka sečiva su sasvim neobična, poput onih sa dvostrukim vršcima (primer je zulfikar) do onih sa veoma masovnim i širokim sečivima, kao što je to tega – mač za pogubljenje. Ovakav tip sablje prihvatila je i Britanska vojska nakon okupacije Indije. Britanska laka konjica nosila je sablje pod nazivom „Britanski patern“, pred kraj 18. veka. Talvar je u Indiji poprimio neke karakteristične odlike indijskog oružarstva, kao što je stavljanje korpastih drški na sve tipove sečiva.

Talvar su nosili i pešaci i konjanici. Najbitnija osobina talvara u primeni jeste njegova relativno kratka drška. Takva drška stvara veoma veliki pritisak na zglob kada se pokuša vršenje tipičnog širokog posečnog zahvata. Umesto toga, talvar se mora koristiti u tzv. „kratkosečnim“ potezima gde se lakat ispružene ruke sa oružjem povlači unazad, bez mnogo bočnog zamahivanja. Znači talvarom se prvo isprobava probojni potez, a prilikom vraćanja se sečivo prevlači preko izloženog dela protivnika.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page