top of page

MRAČNO DOBA GRČKE - DEFINICIJA I OPŠTI OPIS

Za razdoblje između Mikenskog i Klasičnog doba stare Grčke ustalio se naziv “mračni vekovi” ili “mračno doba”. Ovaj pojam je potekao iz arheologije jer se karakteriše izrazitom šturošću, gotovo potpunim izostankom materijalnih ostataka. Ovo međutim ne mora nužno ukazivati na potpuno nazadovanje grčkog društva, već na jedan prelazni period koji je očigledno bio neizbežan u svim centrima tadašnjeg civilizovanog sveta (poput Bliskog istoka i Mesopotamije recimo, pored oblasti Egeja o kojem sada pričamo).

herakles.jpg

Mračno doba Grčke obuhvata period od četiri i po veka, od 1200. do 750. godine p.n.e. i predstavlja period naseljavanja Dorana i drugih mlađih grčkih plemena na Peloponez i grčka ostrva, i tako stoji kao most između dva potpuno različita doba koja su mnogo potpunije i bolje definisana i opisana—Mikenske civlizacije Bronzanog doba i Klasične grčke iz srednjeg Gvozdenog doba sa usponom grčkog polisa.

Mračno doba se prema arheološkim nalazima deli na: 1.Postmikensko doba (1200-1050) 2. Protogeometrijsko (1050-900) i 3. Geometrijsko doba (900-750), gde sz ova dva poslednja naziva data po stilova preovlađujuće grnčarije.

hoplites-2.jpg

U postmikenskom dobu materijalna kultura usled velikih osvajanja i rušenja urbanih centara pada na osetno niži stupanj. Jedini izuzetak činili su grnčarija i naročito kovački zanat. Nije ništa neobično da u ovim nesigurnim vremenima umeće pravljenja oružja, od svih zanatskih veština, nije doživelo nikakav pad.

hercules_wood-1.jpg

Za razliku od Mikenske epohe homerska Grčka je poznavala tek mali broj vidova zanatstva. U epovima se spominju samo grnčari, drvodelje, kožari, kovači—oružari. Podela rada unutar zanatskih grana skoro da uopšte ne postoji, što je odlika rodovskog uređenja.

31969_html_7a930a13.jpg

Još jedna velika razlika u odnosu na razdoblje mikenskih palata, koje je pretežnim delom odlikovao mir i stabilnost, jesu opšta nesigurnost. Rat, prepadi i pljačkaški pohodi su izgleda u ovo vreme bili česta pojava. Na keramici se pored prikaza lova, igre, trka dvokolicama, često zastupljene i slike ratnika u borbi.


CIVILIZACIJA: MRAČNO DOBA GRČKE


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page