top of page

INVAZIJE GVOZDENIH NARODA - MRAČNO DOBA GRČKE

Na stranicama o civlizacijama Mikene i Troje, ali i onima o Pomorskom narodu, objasnili smo kako je vrlo brzo nakon Trojanskog rata (početkom 13. veka p.n.e.) došlo do veoma iznenadnog pada ne samo Troje i njenih brojnih saveznica (koje su opustošili ahajski-mikenski Grci) već i do raspada i uništenja same Mikenske civilizacije. Ova propadanja koincidiraju vremenski sa padom Hetskog carstva u Maloj Aziji i velikim promenama koje je pretrpeo Egipat.

Wells_Hellenic_races.png

Jedan od glavnih razloga raspadanja zrelih i prezasićenih civilizacija Bronzanog doba bile su obimne migracije mlađih indoevropskih naroda i plemena sa Kavkaza i Balkana u područje razvijene civilizacije Mediterana, Male Azije i Bliskog istoka. U takva plemena možemo ubrojiti Brige, Meze, Tračane, Ilire, Epirote, Tesalce i grčke Dorane. Ne sme se zaboraviti ni preseljenje Etruraca iz male Azije u Italiju. Svako od ovih plemena donelo je u novu domovinu gvozdena oružja i o svakom od njih pričaćemo na posebnim stranicama.

greekmigration.gif

Obeležja duboke samobitnosti Mikenske civilizacije pokazuju da je u kontinentalnoj Grčkoj živela čvrsto ukorenjena tradicija koja je svoje poreklo vukla iz daleke prošlosti i koja je imala svoj vlastiti put razvitka. Najezdom Dorana taj razvitak je bio usporen i kontinentalna Grčka je za izvesno vreme vraćena unazad. Naredni period “mlađih” grčkih plemena nasledio je od Mikene mnogo, između ostalog i brojne tipove oružja. Ali najvažnija promena je ta da period odmah iza mikenskog već predstavlja doba gvožđa i gvozdenog oružja.

A000230.jpg

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page