top of page

JAPANSKI ČOKUTO MAČEVI, DALEKE PRETEČE KATANA



Čokuto je naziv za jedan tip japanskog mača iz starije istorije ove zemlje, koji je prosto značio “pravostrani mač”. Kao i drugi tipovi naoružanja, mačevi Japana preuzeti su iz Kine, a čokuto je sa kontinenta na Japanska ostrva stigao već u periodu od 4- 6. veka p.n.e. Zbog toga i ne čudi što čokuto veoma nalikuje kineskim mačevima iz ovog i ranijeg perioda Kine, recimo iz perioda carske Kine (klasično doba).


Čokuto je dakle bilo pravostrano oružje, ali sa samo jednom posečnom ivicom, što je bila velika razlika u odnosu na kineske jiane, a sa druge strane sličnije kineskim dao sečivima (“sabljama”), pa tako čokuto tipološki postavljamo negde između jiana i dao, između mača i sablje. Zbog veoma zašiljenog vrška čokuto je mogao da se koristi kao posečno i probodno oružje, i nosio se viseći sa opasača.


Čokuto je sa svoje strane poslužio kao uzor nešto naprednijim tipovima japanskih mačeva iz Heian perioda (od 8. do 12. veka) koji su se zvali tači, što je reč koja se prevodila kao zakrivljeni mač odnosno sablja. Tači je pak bio direktna preteča katane, pa tako u čokuto maču vidimo dalekog kataninog pretka.


Čokuto je jedan od najstarijiih zabeleženih tipova nadapačkog oružja u Japanu, jer su tehnike kovanja prenešene iz stare Kine već u 3. veku nove ere, i to preko Koreje. Zbog toga i na čokuto mačevima vidimo određeni uticaj korejske kulture (pored one bazične kineske), kao što su na primer jabučice u obliku prstena na nekim primercima, što je bila odlika korejskih prstenastih mačeva.


Kada su rađeni čokuto mačevi japanski metalurzi i kovači nisu još uvek poznavali tehnike kaljenja, pa zbog toga čokuto sečiva nisu bila naročito kvalitetna i trajna. Čokuto se konkretno izrađivao u tzv. Hira-zukuri i kiriha-zukuri stilovima sečiva, što je bilo totalno različito od kasnijih tačija i katana. Osnovna karakteristika čokutoa bila je međutim njegova pravostranost i to je dovoljno da se razlikuje od svih drugih dugačkih sečiva Japana.


Zakrivljena sečiva počela su da se prave u Japanu (a pre toga i u kopnenom delu Dalekog istoka) već u Klasičnom periodu i Ranom Srednjem veku, ali nisu postala dominantna sve do pojave Mongola i širenja njihovog uticaja i moći. Japanski ratnici Kamakura šogunata osetili su na svojoj koži ubojitost krivih sečiva tokom Mongolske invazije na Japan. Od tada zakrivljena tači sečiva u potpunosti potiskuju pravostrane čokuto mačeve iz primene, pa već od kraja 13. veka gotovo da ne postoje autentični sačuvani primerci čokutoa.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page