top of page

AHLSPIS ILI SOVINO KOPLJE

Ahlspis ili sovino koplje, bilo je naziv za veliko probodno sečivo koje se stavljalo na dugačku motku, a koje je korišćeno prvenstveno u Nemačkoj i Austriji, u 15. I 16. veku. Sovino koplje se sastojalo od dugačke tanke oštrice koja je imala kvadratni poprečni presek, i dužinu oko 1 metra. Takva neobična izdužena i kvadratna metalna glava-oštrica stavljala se na okruglu drvenu držalju i ojačavala parom langeta koje su bile spojene sa navlačnom cevi.


Dužina drvene držalje mogla je biti između 16, i 1,8 metara, što znači da je ukupna dužina sovinog koplja išla čak i do 3 metra. Vizuelno najkarakterističniji deo sovinog koplja bio je spoj između oštrice i držalje u vidu rondel štitnika (pločastog okruglog metala) koji je štitio ruke ratnika od povrede. Veliki broj ahlspisa je do dan danas sačuvan u izvornom obliku i čuva se u oružarnicama i muzejima širom Nemačke i Austrije, poput muzeja u Beču npr.


Neka sovina koplja imala su vrškove koji su bili okruglog poprečnog preseka i mnogo kraći od standardne forme. Oni se obično mogu naći u ilustracijama iz 14. veka, što znači da su pre pojave ahlspisova koje ovde opisujemo postojale i njihove kraće preteče, od kojih su se kasnije razvila standardna sovina koplja.


Ti kraći oblici ahlspisova poznati su po italijanskom izrazu kandelijere - svećnjak. Iskopani i sačuvani primerci svećnjak-koplja čuvaju se danas u zamku Granson u Švajcarskoj.


Sa druge strane, postojala su i duga koplja četvrtastog poprečnog preseka koja nisu imala središnji rondel štitnik za ruke. Takva koplja nazivaju se “koplja za probijanje” jer su često korišćena za probijanje opsade zamka i borbu protiv opsadnika.


Istorijski je poznato da su razne tipove sovinog koplja koristili husitski vojnici, uglavnom seljaci iz oblasti Bohemije (današnja Češka i Nemačka) a koji su se borili za reformu crkve i poboljšanje njihovog statusa u društvu. Husiti su se borili kao pešaci i uspeli su da izbore velike pobede nad znatno skupljim i opremljenijim plemičkim vojskama teško oklopljenih vitezova.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page