top of page

ORUŽJE DANA 17.08.2015. GODINE - RENESANSNE BODEŽ MAKAZE



Ova zanimljiva kombinacija svakodnevnog kućnog predmeta - makaza - i oružja za samoodbranu - tankog elegantnog bodeža - potiče iz Evrope 14. veka, iz ranog perioda Renesanse. Sama ideja o takvom dizajnu je ustvari indo-persijska, iz kulture gde su se već javljala brojna neobična i maštovita oružja i sečiva na rasklapanje. Iz tadašnje Persije ovaj pomodni novitet preuzeli su plemići Evrope, da bi kasnije bio masovno pravljen i korišćen čak i među nižim klasama trgovaca i zanatlija.


Ideja bodež makaza sastoji se u tome da se predmet u nerasklopljenom stanju koristi kao bodež, dok bi pri razdvajaju sečiva i drške na dva dela oružje postalo kućna alatka za svakodnevne potrebe. Zbog toga se na spoju sečiva i drške nalazi zavrtanj odnosno zakivak koji je omogućavao rasklapanje. Za razliku od običnih makaza bodež makaze su imale naoštrene čak četiri ivice! dve spoljne i dve unutrašnje.


Bodež makaze su dakle bile pre svega ukrasni detalj koji se nosio uz odeću, uz dodatne praktične funkcije, kao i funkciju zaštite građanstva od uličnih napadača i pljačkaša. Po dejstvu to je moglo biti posečno-probodno oružje. Za plemstvo Evrope su pravljene bodež makaze sa bogatim srebrnim i zlatnim ukrasima. Takođe se mogu uočiti hrišćanski motivi, poput krstića. Vredniji primerci čuvani su u podjednako dobro dekorisanim kanijama.


Drške bodež makaza mogle su biti pravljene u vidu klasičnih makaznih alki-prstenova ili nekog stilizovanog oblika, pa čak i u vidu renesansnih korpastih štitnika. Pored centralne i zapadne Evrope ovakva ukrasna oružja mogla su se naći i u kulturi Otomanske Turske kao i među španskim Mavrima.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page