top of page

ORUŽJE DANA 12.08.2015. GODINE - BILBO, ŠPANSKO-AMERIČKI MAČ



Bilbo je bio naziv za jedan tip posečno-probodnog mača ili dužeg bodeža koji je bio popularan u Americi u 16. veku u dobu masovnog naseljavanja Evropljana na ovaj kontinent. Bilbo oružja su imala veoma kvalitetna sečiva napravljena od savitiljivog ali istrajnog čelika. Bili su najpopularniji među posadom i putnicima velikih putničkih brodova koji su vozili naseljenike u Novi svet. Glavna vizuelna karakteristika ovog oružja je korpasta drška i štitnik.


Bilbo je korišćen slično kao kutlas - pomorska sablja, dakle može se reći da je to bilo veoma popularno oružje i među piratima širom Atlantika. Sam naziv verovatno potiče od baskijskog grada Bilbaoa, koji je u 16. veku bio zaista veliki proizvodni i izvozni centar za Ameriku. Bilbo mačevi su pored toga prodavani i širom Evrope, kako centralne tako i u Engleskoj i ostrvima. Poprečni presek bilbo mačeva je bio uglavnom jednostavan, romboidni, sa centralnim grebenom.


Bilbo je u međuvremenu postala reč iz engleskog jezika koja je korišćena za “multifunkcionalna” dugačka i prava sečiva sa korpastim štitnicima koja su korišćena širom Amerike. Obično su imali veoma široku masivnu i snažnu oštricu, i bili veoma praktični i kao alatka i kao oružje. Drška je često bila prekrivana žicom a ne drvenim pločicama jer je drvo lako propadalo u stalnom dodiru sa slanom vodom. Prostiji primerci nisu imali kanije i nosili su jednostavno viseći sa opasača, dok su predmeti bogatijih pojedinaca imali kožne okovane kanije.


Zanimljivo je primetiti da Žalac, mač Bilba Baginsa iz Tolkinovog Hobita ima kratko dvosečno masivno sečivo, veoma nalik stvarnim bilbo mačevima. Međutim, drška mača u ovoj epskofantazijskoj knjizi i filmu ima dršku sa prostim krstastim štitnicima, a ne korpasti štitnik kao mačevi iz Španije i Amerike 16. veka.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page