top of page

ORUŽJE DANA 09.08.2015. GODINE - BUKEFAL, RATNI KONJ ALEKSANDRA VELIKOG

Bukefal (bukefalus, bukefalas - od bous - bik i kefale - glava, u prevodu: bikoglavi) je bilo ime ratnog konja jednog od najčuvenijih vojskovođa sveta Aleksandra Velikog, pa je samim tim i Bukefal bio jedan od najpoznatijih ratnih životinja u istoriji. Danas čak znamo i tačni životni vek ove životinje; Bukefal je naime po istorijskim izvorima živeo od 355. do 326. godine p.n.e. Klasični izvori navode da je Bukefal uginuo nakon Bitke kod Hidaspesa, 326. godine p.n.e. u današnjem Pakistanu.



Bukefal je opisivan kao ogromna i teška životinja sa velikom, masivnom glavom. Imao je crnu dlaku sa belom zvezdom na čelu. Takođe je imao plave oči a poticao je od najboljih Tesalskih rasa ratnih konja koji su u ovom delu sveta uzgajani još od kraja Bronzanog doba. Aleksandar je dobio ovog konja kao nagradu za opkladu sa ocem u kojoj je pobedio. Neki tesalski uzgajitelj konj ponudio je makedonskom kralju mladog konja džinovskog rasta za sumu od 13 talenata, što je bio preterana cena, ali je Filip II odbio jer konja niko nije mogao da pripitomi. Mladi Aleksandar je uspeo da pripitomi konja tako što mu je šaputao tiho i mirno, okrenuvši ga prema suncu kako ovaj ne bi mogao da vidi svoju senku od koje se plašio.



Aleksandar Veliki je kao i sve ostale vojskovođe tog doba imao nekoliko ratnih konja koje je koristio tokom osvajanja, i to za različite funkcije. Bukefal je bio njegov glavni jurišni konj kojeg je Aleksandar jahao u odlučujućim trenucima bitke, kada se vršio konačni proboj neprijateljskih redova. Kao jurišni konj Bukefal je služio Aleksandru u mnogim bitkama koje su danas ostale kao slavne u istoriji. U jednoj takvoj bitci Bukefal je i podlegao povredama, i to 328. godine p.n.e. kada je Aleksandar porazio indijskog kralja Porusa.


Nakon smrti, legenda o Bukefalu počela je da se razvija i širi. Prve varijante legendarnih priča govorile su o tome kako su Aleksandar i Bukefal rođeni istog dana; u drugim pričama bio im je isti dan smrti. Ovaj slavni ratni konj dosta je opisivan u umetnosti i literaturi, od Klasičnog perioda starine sve do modernog doba.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page