top of page

ORUŽJE DANA 07.08.2015. GODINE - LOBALA, AFRIČKI MAČ ZA POGUBLJENJA




Lobala je naziv za jedno specifično oružje koje potiče iz centralne Afrike, a koje je korišćeno za izvršenje pogubljenja nad osuđenicima. Ono se pravilo u vidu veoma neobičnog dugačkog sečiva nepravilnog oblika, često sa dvostrukim zaobljenim vrhom. Lobale su pravljene i korišćene u različitim afričkim državama i među brojnim etničkim grupama, i to osim svoje osnovne namene i za ratovanje, lov, građanske pobune itd. Zbog toga postoje i brojne varijante lobale, baš kao i naziva samog oružja, u zavisnosti od plemena i naroda Afrike u kojima je korišćena.



Lobala je dvosečno masivno oružje neobičnog oblika. Sečivo počinje od zaobljenih i gotovo nepostojećih ramena na kraju drške a zatim se postepeno širi, a zatim i račva u dva zaobljena polukruga koja su naspramno postavljena i tvore gotovo zatvoreni pravilni krug. Pored ovog najčešćeg oblika postoje i brojne druge nepravilnije varijante lobale sa jednom granom polukruga, ili sa više izraštaja i sekundarnih sečiva.



Drška lobale se pravi od drveta i obmotava metalnom žicom, obično od bakra. Reč lobala koristi se za ovo oružje među narodima iz centralne Afrike kao što su Ngbaka, Nzombo, Ngombe i Doko, i kod ovih naroda uglavnom se koristi kao mač za pogubljenja, dok kod drugih etničkih grupa ima druge nazive i primene.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page