top of page

ORUŽJE DANA 04.08.2015. GODINE - GORŽET, SREDNJEVEKOVNI ZAŠTITNI OKOVRATNIK




Goržet ili gordžit, iz francuskog gorge što znači grlo, bio je prvobitno lanena traka koja su žene u Srednjem veku obmotavale oko grla i vrata, a takođe je to mogao da bude i donji deo kape, šaperona, turbana ili kapuljače. Termin goržet je vremenom međutim počeo da se koristi za kruti kožni ili gvozdeni okovratnik, koji je napravljen tako da štiti vrat, kao sastavni deo pločastog oklopa, ili kao poseban komad oklopa koji štiti donji deo lica, vrat i grlo, i gornji deo grudi.


Znatno kasnije, u periodu Renesanse i Savremenog doba, od 18. veka nadalje, naziv goržet zadržao je pre svega značenje ukrasa i dekorativnog elementa na uniformi i odeći. Termin se međutim pored toga primenjuje i na masivni nakit koji je nošen oko vrata još u Bronzanom dobu, gde je pored ukrasne funkcije imao i ograničenu zaštitnu funkciju od posečnih udaraca po vratu. Mi ćemo se ovde ograničiti na “prave” vojne i viteške goržete iz Srednjeg veka i Renesanse.


Većina srednjevekovnih varijanti goržeta imala je proste kružne štitnike za vrat u obliku obruča koji su nošeni ispod metalnog prsnika i leđne ploče. Te metalne trake i obruči nosili su težinu pločastog oklopa a mnogi su imali i kaiševe za prikačinjanje dodatnih komada zaštitne opreme, poput naramenica ili donjih prsnika. Kod nekog kvalitetnog punog pločastog oklopa iz 15. veka recimo goržet je ustvari bio set od četiri ili više preklopnih kružnih ploča, gde je prva išla ispod prsnika, a poslednja ispod šlema. Jeftinije varijante pravljene su od jedne ploče.


Kasniji renesansni goržeti su bili veliki komadi opreme sa okovratnikom i pločom za grudi. Oni se nisu nosili kao deo pločastog oklopa, već samostalno, preko odeće. Tada se već javljaju i čisto paradni odnosno ceremonijalni goržeti, sa fino urađenim obodima, ukrasima, gravurama, i ubačenim kristalima. Na kraju, goržeti su u potpunosti izgubili svoju zaštitnu ulogu i postali simbolični ukrasni predmeti koji su se nosili preko odeće, gde više nisu uopšte išli preko grla, već niže.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page