top of page

ORUŽJE DANA 13.07.2015. GODINE - BOČNI MAČ, SPADA DE LATO I ESPADA ROPERA



Spada de lato ili “bočni mač” jeste italijanski naziv za jedan tip mača koji je bio popularan tokom 16. veka, a koji odgovara španskom pojmu i oružju pod nazivom espada ropera. Ovi renesansni evropski mačevi predstavljaju korak napred u razvoju vojnog mača Srednjeg veka i Renesanse,i služili su kao neposredni uzori i preteče rapira iz razvijenog doba Renesanse. Borba sa bočnim mačevima uvežbavana je u italijanskoj školi mačevanja Dardi, koja je bila veoma uticajna u 17. veku.


Spada de lato i espada ropera su bili pravljeni tako da se njima vitez najbolje suprostavi lako i teško oklopljenim protivnicima. Nova tehnika mačevanja kod koje se jedan prst stavljao na rikaso kako bi se ojačao stisak (praksa koja je kasnije nastavljena kod rapira).


Konstrukcija vojničkog bočnog mača dovela je do pojave civilnih rapira, pri čemu rapiri nisu zamenili ove mačeve jer su bili dosta lakši i tanji i nisu bili pogodni za prave vojne zadatke. Postojali su takođe i brojni hibridi odnosno mešavine bočnih mačeva i rapira,kod kojih su zadržavane prednosti oba tipa oružja - takvi mačevi nazivani su posečni rapiri ili bočni rapiri.


Što se tiče Španije, bočni mačevi pojavili su se još u 15. veku. Tamo su međutim ovakve “lakše” mačeve nosili civili, za razliku od teških leđnih mačeva koje su nosili vojnici. U poređenju sa ranijim mačevima espada ropera je bila lakša, tanja i sa više dekoracija. Prvi put se spominje kao oružje Dona Alvara de Zunige 1468. godine.


Sama reč ropera značila je “nositi” što se odnosi na nošenje odeće i ukrasnih elemenata. Zbog toga stručnjaci za oružje i istoričari smatraju da je espada ropera bila više modni detalj nego oružje.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page