top of page

ORUŽJE DANA 29.06.2015. GODINE - KABASTIN, MLAT IZ INDOPERSIJSKE KULTURE



Kabastin je naziv za indoperijsko udaračko savitljivo oružje na lancu, sasvim slično ako ne i identično evropskim mlatima ili mlatilicama, to jest buzdovanima na lancu. Kabastin je korišćen u kasnom periodu Renesanse, od 17. do 19. veka. Sastoji se, kao i većina oružja iz ove bogate kulture, od metalne drške obično od kvalitetnog gvožđa ili čelika, i to okruglog, četvrtastog ili šestougaonog profila, kao i od metalne glave na lancu koji je obično bio nešto kraćii od drške. Drška je veoma retko pravljena i od drveta, u kojem slučaju je bila okovana dobrim delom dužine, a takođe je posedovala i kuglične izbočine da ruka ne bi klizala.


Zbog dužine lanca kabastinom se moralo vitlati iznad glave da ne bi došlo do samopovređivanja, pa je uvežbavanje primene ovog oružja bilo veoma zahtevno, naporno i opasno. Zbog toga kabastin nije bilo veoma često oružje - jednostavno nije bio dovoljno praktičan da bi ga prihvatili širi slojevi ratništva, poput pešaka. Kabastin je tako bio uglavnom ograničen na konjanike.


Kabastin je karakterističan i poseban pre svega po obliku svoje glave, odnosno po udaračkom delu koji visi na lancu. Naime, kod ovog indopersijskog mlata glava je u obliku kupe ili piramide, sa nešto plićom osnovom ili u obliku dvostruke kupe spojene osnovama. Neki ga opisuju i kao oblik pečurke ili tega za zidni sat. Od evropskih primeraka mlatilica se tako najviše razlikuje po tome što nema glavu sa šiljcima ili oštrim ivicama, kao što to recimo imaju mlatovi i buzdovani tipa jutarnje zvezde.


Mnogi primerci kabastina bili su ukrašeni indijskim Koftgari šarama.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page