top of page

ORUŽJE DANA 06.07.2015. GODINE - KUILARD, TREBUŠET SA DVA TEGA




Kuilard je bio naziv za jednu vrstu srednjevekovne opsadne sprave, odnosno za tip manjeg trebušeta. Specifičnost kuilarda je ležala u tome što je umesto jednog protivtega koji se kretao sa jedne na drugu stranu potpore imaao teg iz dva dela koja su prolazila sa obe strane potpornog stuba. Kuilard se zvao i “mali trebušet” i on je imao jednu platformu umesto uobičajene dvostruke “A” osnove. Kontrateg je podeljen na dva dela kako bi se izbeglo udaranje u centralni stub.



Maksimalni domet kuilarda bio je do 200 metara (oko 600 stopa), a ovaj mehanizam je mogao da baca projektile težine do 50 kg. Za njegov rad je bila potrebna fizička snaga osmorice ili desetorice čoveka. Brzina ispaljivanja projektila bila je oko 10 projektila na sat vremena. Kuilard je korišćen sve do 16. veka, čak i nakon izuma bombardi i topova verovatno zašto je bio relativno jednostavan, lagan i jeftin.



Kuilard je funkcionisao na sledeći način. Glavna poluga se spuštala kako bi se zakačila praćka odnosno vreća sa projektilom. Zatim se poluga otpuštala čime je projektil dobijao kinetičku energiju i leteo u odgovarajućem smeru. Da bi se projektilu povećala brzina korišćena je elastična praćka.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page