top of page

ORUŽJE DANA 03.07.2015. GODINE - KUSARIGAMA, JAPANSKI SRP NA LANCU




Kusarigama, što na japanskom bukvalno znači “lanac-srp”, jeste naziv za tradicionalno japansko i ninđa oružje, koje se sastoji od kame (što je japanski izraz za bilo koje veoma zakrivljeno oružje sa unutrašnjom posečnom ivicom, dakle za srp), koja se stavlja na akusari-fundo - tip metalnog lanca (kusari), sa teškim tegom (fundo) na jednom kraju. To je dakle složeno savitljivo posečno oružje.



Kusarigama se u opisanom obliku razvila tokom Muromaši perioda u istoriji Japana (od 14. do 16. veka, sa mnoštvom unutrašnjih pobuna i nemira). Veština baratanja kusarigamom se naziva kusarigamajutsu. Kusarigama je dosta nalikovala čigirikiju, još jednom savitljivom oružju iz Japana koje smo već opisali. Čigiriki je bio jednostavnije konstrukcije po tome što je imao samo teg na lancu, ne i srp, pa smo ga klasifikovali kao japansku mlatilicu.



Napadanje ovim oružjem obično zahteva vitlanje tegom i lancem širokim kružnim pokretima oko glave, a zatim bacanje prema koplju, maču ili drugom napadačkom oružju protivnika, kako bi se ovo istrglo iz njegovih ruku. Tada ratnik juriša naped i završava napad srpastim, posečnim delom kusarigame. Vrlo često se međutim praktikuje i direktno udaranje tegom koji dejstvuje kao buzdovan na lancu, odnosno kao mlatilica. To je čest pokret kada se želi izbeći ulazak u blisku borbu sa protivnikom.


Pored feudalnog Japana, kusarigama je bilo popularno oružje i na ostrvima Okinave koja istorijski bila pod snažnim kulturnim uticajem Japanaca. Kusarigama se koristi kao rekvizit u borilačkim veštinama iz ovog dela sveta. Okinavska kusarigama bila je unekoliko različita od japanske varijante, po konstrukciji ali i po načinu primene. To je međutim ponajviše zavisilo od ličnih preferencija ratnika koji je koristio ovo oružje.


Najčešći oblik okinavske kusarigame imao je naziv “leteći srpovi” i kod njega je lanac obično bio zamenjen konopcem koji se vezivao u omču na donjem delu srpa. Druga varijanta sa Okinave bila je ona kod koje su dva srpa spajana sa jednim lancem. Treći oblik, koji je najviše ličio na japanski imao je nešto manji srp od jap. kusarigame.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page