top of page

ORUŽJE DANA 22.06.2015. GODINE - (KUBA) IKULA, RITUALNI BODEŽ IZ KONGA



Kraljevstvo Kuba (Bakuba ili Bušongo) bila je afrička država pre perioda kolonizacije, u centralnoj Africi, na mestu današnje republike Kongo. Ova kraljevina je cvetala od 17. do 19. veka, i predstavljala je savez nekoliko manjih kneževina Kuba naroda istog govornog područja. Iako su na čelu društva bili kralj i plemićka elita, Kuba kraljevstvo poznato je po svom progresivnom načinu upravljanja i pomaganju seljacima. Krajem 19. veka postalo je Belgijska kolonija, kao i mnoge susedne afričke države iz tog perioda.


Ratnici kraljevine Kuba koristili su zanimljiva bojna i ritualna oružja od kojih se lepotom i oblikom izdvaja ikula, ratni bodež, koji je istovremeno služio i kao statusni simbol ratnika i poglavica plemena. Ikula bodeži pravljeni su od gvožđa, u celosti sa drškom, ili je drška posebno pravljena od bronze i prekrivana drvenim pločicama a zatim i kožnim trakama. Takođe postoje i kombinacije u vidu drvene drške prekrivene bakarnom žicom.


Ikula bodeži su bili prilično dugačka oružja, od 40 do 60 cm, pa ih stoga možemo klasifikovati i u kraće mačeve. Takođe se lako uočava njihovo široko sečivo. To je dakle pravostrani bodež/mač koji se koristio u bliskoj borbi i to uglavnom za odsecanje, iako je mogao i da probada. Sečivo ima oblik lista ili kaplje vode, sa veoma masivnim korenom i zadebljanjem na poslednjoj trećini dužine sečiva.


Veoma značajna konstruktivna karakteristika ikula bodeža jeste centralni greben ili kičma sečiva oko koje su dužinski išli simetrični žljebovi kako bi se smanjila masa. To daje veoma neobičan oblik u poprečnom preseku. Drške su takođe jako masivne i kratke sa pločastim ili prstenastim jabučicama.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page