top of page

ORUŽJE DANA 18.06.2015. GODINE - TIRFING, UKLETI PATULJAČKI MAČ



Tirfing ili tirving bio je naziv za magični mač iz nordijske mitologije, koji se javlja u Tirfing ciklusu saga, poput Ede i Heravar sage. Ovaj naziv se međutim odnosio i na germansko pleme Gota, pa je mitski predmet možda spominjan i u germanskoj mitologiji (koja je inače bliska nordijskoj).


Mač Tirfing se javlja u priči u kojoj je Svafrlami, jedno od nordijskih božanstava, odnosno poluheroja i unuk Odina uspeo da uhvati patuljke Dvalina i Durina kada su napustili podzemne stanove u kojima su obitavali. Tada ih je naterao da mu iskuju mač sa gvozdenom drškom koji nikada neće promašiti metu, nikada neće zarđati, i koji će moći da seče kroz kamen i gvožđe kao kroz tkaninu.


Patuljci su napravili mač po ovoj narudžbini, a ovaj je sijao kao vatra. Međutim, kao osveta za svoje zatočenje patuljci su u mač ugradili kletvu da mora ubiti po jedno ljudsko biće svaki put kada se izvuče iz kanija, i da bude izvor tri velika zla na svetu. Na kraju su ga takođe prokleli da jedna od njegovih žrtava bude i njegov vlasnik Svafrlami.


Kada je heroj Svafrlami saznao za kletvu pokušao je da ubije Dvlaina ali je patuljak nestao u zemlju. Svafrlamija je kasnije ubio berserker Amgrim, ispunjujući tako kletvu. Mač su kasnije posedovali brojni nordijski heroji koji su često ispaštali pod uticajem kletve magičnog mača.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page