top of page

ORUŽJE DANA 14.06.2015. GODINE - ČIMBUJA, BOJNA SEKIRA NARODA ČOKVE



Čokve su etnička grupa plemena iz Centralne Afrike, koji su potekli delimično od Pigmeja, iako im jezik pripada Bantu porodici jezika. Velike grupe ovog naroda žive u Angoli, Zambiji i Kongu. Čokve su ranije bili jedan od 12 klanova velikog carstva Lunde iz 17. i 18. veka u Africi. Na kraju su postali nezavisni, a zbog obilnih izvora prirodnih bogastva jedno od najprosperitetnijih naroda Afrike. Dolaskom Portugalaca u Afriku 30-ih godina 20. veka počinje raspad i kraj blagostanja Čokva naroda koji se deli u nekoliko savremenih afričkih država.


Čokve su masovno proizvodili oružja od gvožđa za razliku od drugih afričkih naroda koji su se tradicionalno više oslanjali na drvo i štavljenu kožu. Tako u arsenal opremljenijih čokve ratnika ulaze gvozdena koplja, bodeži i sekire, što im je davalo prednost nad vojskama drugih ratničkih plemena centralne Afrike.

Danas postoje brojni primerci bojnih sekira ratnika iz naroda Čokve, i to iz perioda njihove dominacije, dakle iz 18. i 19. veka. Takve sekire zvale su se čimbuja, i bile su u podjednakoj meri bojno oružje koliko i ceremonijalni predmeti, simboli pravosudne vlasti i višeg statusa verskih i ratnih vođa.

Čimbuja je bilo tipično kraće udaračko-posečno oružje. Glave ovakve bojne sekire bila je dugaćka oko 50 cm, široka od 20 do 30 cm, sa isturenim udaračkim prednjim delom, i leđnom kontramasom obično u obliku tupog čekića. Udarački deo sečiva imao je pravougaoni oblik sa proširenom (krilatom) posečnom ivicom.

Čimbuja sekira razvile su se od bojnih toljaga, buzdovana i skiptara, tako što su umesto fino rezbarenih masivnih drvenih glavčina držalje nosile metalno udaračko-posečne oštrice. Drška je veoma kratka, do 60 cm, pa je čimbuja sekira korišćena u borbi prsa u prsa.

Od naroda Čokve ovakve bojne sekire preuzeli su i drugi, njima susedni, afrički narodi, poput Šinjija, Songo, Mbvela, Mbunda, Lučazi i drugih. Svaki narod međutim pravio je sekire sa nekim svojim izmenama i varijantama, najčešće u vidu šara, dok je osnovni oblik sekire (pa tako i funkcija) ostajao isti.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page