top of page

ORUŽJE DANA 02.06.2015. GODINE - GUNSEN, TESEN, GUNBAI, JAPANSKE BOJNE LEPEZE


Bojna lepeza je skriveno oružje koje se koristi u borbi. Ima izgled obične lepeze i pravila se u nekoliko različitih tipova. Bojne lepeze su koristili samuraji u feudalnom Japanu, a svaki primerak bio je jedinstven ne samo po šari i dimenzijama, već delimilčno i po konstrukciji i nameni.

Bojne lepeze su bile različitih veličina, materijala, oblika i primene. Jedna od najbitnijiih ideja u primeni ovog predmeta jeste kao signalni uređaj. Signalne lepeze pravile su se kao i prave, od drvenih rebara sa lakiranim papirom i metalnim ivicama, ali i kao fiksirane otvorene lepeze napravljene od metala i drveta, veoma slične gunbajima koje koriste današnje sudije u sumo rvanju. Zapovednik je koristio bojne lepeze tako što ih je podizao i spuštao na određene načine kako bi izdao neku unapred dogovorenu komandu vojnicima.

Bojne lepeze su međutim mogle da se koriste i kao (posečno) oružje. Veština borbe sa lepezom zvala se tesenđutsu. Samuraji bi nosili lepeze na ona mesta, poput feudalnih sedišta i dvorova gde nije bilo dozvoljeno unošenje sečiva. Skrivena lepeza bi se zatim vadila i koristila kao široki nož u trenutku iznenadnog napada ili odbrane od napada. Drugi tipovi lepeza nisu imali naoštrene ivice rebara već bodež u dršci.

Poznato je iz istorije da se jedan čuveni japanski vojni komandant Takeda Šingen odbranio od iznenadnog noćnog napada konjanika uz pomoć svoje lepeze koja je zaustavila sečivo tačija. Lepezama su ratnici Japana takođe odbijali projektile neprijatelja, tako što su ih širili i držali ispred lica. Dobro napravljena lepeza mogla je da odbije bačeni šuriken i spase samuraja.

Bojne lepeze su ponajmanje korišćene da se ratnici njima hlade, ali i takva primena je postojala. Još jedna ređa primena lepeza jeste kao pomoć pri plivanju u trenucima kada je samuraj morao da se baci u reku ili more kako bi pobegao od progonitelja. Čovek znatno brže pliva kada u rukama drži neke široke predmete poput lepeze.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page