top of page

ORUŽJE DANA 01.06.2015. GODINE - VATRENI (PLAMTEĆI) MAČEVI



Plamteći mač je jedan opšti pojam iz legendi mitova širom sveta koji se odnosi na oružje iz čijeg sečiva izbija plamen zbog neke mistične moći koju ovaj poseduje. Vatreni odnosno plamteći mačevi koriste se kao element mitoloških priča hiljadama godina unazad, ali njihovo značenje je ambivalentno, to mogu biti oružja Dobra ali i oružje Zla.


Po Bibliji, heruvima (ili arhanđela Urijela po nekim tradicijama) sa plamtećimmačem postavio je Bog na kapiji Raja nakon prognanstva Adama i Eve, kako bi ovaj stražario da se grešnici i njihovi potomci ne vrate u Raj (Postanje 3:24). Tradicija hrišćanske pravoslavne crkve govori o tome kako je nakon uskrsnuća Isusa ovaj čuvar Raja sa plamtećim mačem konačno oslobođen svoje dužnosti, što znači da se ljudi (čovečanstvo generalno) može vratiti u stanje Raja.


Plamteći mač sa glasom Boga presreće Abramhama i traži od njega da ubije svog sina Isaka. Mač testira volju i posvećenost Abrahamovu ka Bogu. Plamteći mač je takođe i oružje arhanđela Mihajla u njegovoj borbi protiv đavola. Kuran opisuje kako je ovaj božji ratnik visok 4 metra, ima dugačke uvojke srebrne kose i nosi oklop od platine, kristala i zlata. Njegove oči su plave, i iz njih izbija vatra. Često nosi mač koji je sačinjen od vatre takođe, a njegovi plameni su gotovo prozračni.


Za razliku od Biblije i Kurana, mač od vatre je uglavnom oružje zlih i destruktivnih bića iz nordijskih legendi. Plamteći mač sa nezamislivim uništilačkim moćima pojavljuje se u Nordijskoj mitologiji. Tamo se kaže kako vatrenim mačem vitla Surtr, vođa divova iz Muspelhajma.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page