top of page

ORUŽJE DANA 26.05.2015. GODINE - KABUTOVARI, JAPANSKA BODEŽ-PALICA



Kabutovari, što na japanskom znači “lomitelj šlema” ili “lomitelj lobanje”, bio je naziv za udaračko oružje u obliku bodeža ili mača, koje je u mnogo pogleda nalikovalo standardnoj i češće primenjivanoj samurajskoj palici jite. Baš kao i jite, kabutovari je bilo pomoćno oružje samuraja u feudalnom dobu Japana.


Kabutovari je generalno imao palicu dužine od 35 do 50 cm. Postojala su dva tipa ovog udaračkog oružja: u obliku bodeža i u obliku palice. Prvi tip kabutovarija kovan je sa šiljatim vrhom, kao neki bodež ili mač. Šiljak se koristio za odbijanje neprijateljskog sečiva, hvatanje kaiševa na oklopu neprijatelja ili probijanje oklopa između ploča. Najčešće pokušavan potez bio je da se protivnik rani probadanjem kroz pazušnu jamu. Takav tip kabutovarija pravio se od čelika, sa kukom na leđnoj strani.


U borbi e kobutovari koristio tako da se odbija i hvata sečivo protivnika kukom, baš kako se to radilo običnijom palicom pod nazivom jite. Ovakva oružja sa sečivom i kukom su ustvari bili kombinacija palice i tantoa - kraćeg japanskog mača.

Drugi tip kabutovarija bio je tupo udaračko oružje pravljeno od livenog gvožđa, veoma nalik tekanu ili jiteu. On je imao isti oblik kao bodežni tip, uključujući kuku, ali je bio tup i nije mogao da probada. Taj drugi tip kabutovarija pojavio se u Japanu u onom periodu kada je zabranjeno slobodno nošenje sečiva na ulicama, i unošenje sečiva u vladarske palate čak i samurajima.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page