top of page

ORUŽJE DANA 25.05.2015. GODINE - NOŽEVI HITLEROVE OMLADINE



Hitler jugend Fartenmeser bio je puni naziv noža koji su nosili pripadnici paravojne omladinske organizacije Nacističke partije, Hitler Jugenda - Hitlerove mladeži ili Hitlerove omladine, koja je postojala od 1922. godine do 1945. godine. Hitlerovi omladinci nosili su ove noževe kao deo svoje uniforme koja je bila veoma nalik uniformi vojnog odreda Šturmabteilunga, ili Nacističkih jurišnika.


Ovakvi “omladinski” noževi bili su u stvari kraća posečno-probodna oružja, sa jednom naoštrenom ivicom (donjom), simetričnim sečivom i jednokrakim štitnikom. Dužina sečiva je bila oko 15 cm. Nož se držao u gvozdenim kanijama sa držačem. Drška je imala karakterističnu “nožicu”.


Nož Hitlerove omladine bio je pravljen po uzoru na Mauzer Gever 98 bajonete, osim te razlike što nije imao fuler (žljeb) po sredini sečiva, i što je pravljen da se koristi nezavisno od juriše puške. Tipično su imali izgravirani simbol svastike na dršci. Kasnije je urezivan i natpis Blut und Ehre! (Krv i čast!), i to pred početak izbijanja Drugog svetskog rata.


Noževi Hitlerove omladine su znaimljivi i po tome što su se kasnije pojavljivale imitacije i lažnjaci. Posle Drugog svetskog rata nepoznata količina ovih needovršenih noževa prevežena je u SAD, gde je ugravirani simbol svastike bio zamenjen ljiljanom, a noževi podeljeni omladinskim izviđačkim udruženjima širom Sjedinjenih država. Tako su nmožev Hitlerove omladine postali noževi američkih dečačkih izviđača.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page