top of page

ORUŽJE DANA 30.05.2015. GODINE - HARPUN SA ODVOJIVOM GLAVOM



Harpun sa odvojivom glavom je prastaro oružje i alatka korišćena za ribolov. Za razliku od starijih i primitivnijih tipova harpuna koji su imali jednodelnu ili dvodelnu fiksnu glavu, odvojivi harpun ima dvodelnu glavu sa vrškom koji se pomera. Jedan deo vrška se tako čvrsto kači za šipku, dok se drugi deo postavlja preko ovog fiksnog kao neka vrsta navlake ili poklopca, i elastično održava na vrhu pomoću neke žice ili životinjske žile. Kada se ovakav harpun zabode u životinju gornji deo glave se odvaja i uvrće ispod kože, što čini izvlačenje praktično nemogućim.


Harpun sa odvojivom glavom je bio veliko tehnološko unapređenje prethodnih ideja jer je plen bio čvrsto vezan za harpun i mogao je bez ikakvog rizika da se izvlači na obalu ili čamac. Odvojivi harpuni su se prvi put istorijski pojavili među pripadnicima kulture Crvene boje, sa krajnjeg severa Američkog kontinenta (pra-eskimske kulture), 5000. godina p.n.e. Najstariji primerak odvojivog harpuna pronađen je u regionu Labrador u Kanadi. Korišćeni su za lov na sabljarke i foke i pravljeni su od kosti i kamena.















Kasnije su odvojivi harpuni masovno korišćeni kod lovaca i ratnika naroda Tule, od 700. godina p.n.e. nadalje, koji predstavljaju pretke današnjih Inuita, i to u oblasti Beringovog moreuza, i duž azijske i aljaške severne obale. Odvojivi harpun je tehnologija kitolova koja je znatno poboljšala uslove života na krajnjem severu jer su ovakvim harpunima lovci na kitove i foke lakše i brže hvatali neophodne izvore hrane.


“Gvozdena nitna”, jedan vid harpuna sa odvojivom glavom od gvožđa, korišćena je na evropskim kitolovačkim brodovima u 16. i 17. veku. Odvojiva glava se držala na harpunu pomoću metalnih nitni u vidu prstena. Nitna bi spadala kada je gvozdeni vrh prodirao u kita pa je harpun veoma dobro hvatao plen.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page