top of page

ORUŽJE DANA 29.05.2015. GODINE - LOVAČKI MAČ



Lovački mač je naziv za lovačko oružje koje se prvi put spominje još u 12. veku Evrope, ali je vrhunac popularnosti i primene doživelo od 17. do 19. veka. To je bilo pravostrano sečivo sa jednom posečnom ivicom. Korišćen je za dokrajčivanje ustreljenih životinja, kako se ne bi trošila municija, i da bi lovac bio siguran da je plen savladan i mrtav. Ovakvo oružje se razvilo od običnog vojnog mača, i njega su na početku nosili vojni oficiri kao oznaku svog čina. Žljeb na sečivu je asimetrično postavljen, bliže leđnoj (gornjoj) ivici koja se nije oštrila.


Kako je uglavnom pripadao plemstvu i korišćen isključivo za lov, lovački mač je bio često veoma lepo dekorisan, gde su se dekoracije i inkrustacije prostirale i dobrim delom sečiva, od korena do sredine.


Lovački mač je pravljen u velikom broju različitih oblika. Drške nekih primeraka imaju na primer korpastu zaštitu, dok najtipičniji izgled obuhvata asimetrično postavljene štitnike, gde je jedan zakrivljen nagore ka sečivu, a drugi ka jabučici drške. Drugi primerci imaju nazubljeno sečivo sa gornje strane. Takođe postoje i lovački mačevi sa ugrađenim malim kuburama u drškama, što utiče i na oblik sečiva jer ovo mora imati duboke žljebove (fulere) za ispaljivanje metaka.

Kod nekih mačeva takođe vidimo lepezaste štitnike, što je zajednička karakteristika sa određenim brojem renensansnih bodeža koji su možda poslužili kao uzor za izradu nekih lovačkih mačeva.


Da bi situacija sa klasifikovanjem ovog oružja bila komplikovanija, tokom 18. veka pravljeni su neki primerci sa zakrivljenim sečivima, što ih svrstava u lovačke sablje. Ipak, pravostrana sečiva su bila daleko češća. Lovački mač se ponekad slobodno nosio viseći sa pasa ali je češće imao pridodate kvalitetno urađene kanije od okovane kože.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page