top of page

ORUŽJE DANA 28.05.2015. GODINE - TEKO, JAPANSKO ORUŽJE ZA PESNICU



Teko, što na japanskom prosto znači “gvožđe”, naziv je za udaračko oružje koje je poteklo sa Okinave. Teko spada u “oružja za pesnicu”, odnosno to je predmet koji se stavlja na šaku tako da povećava masu pesnice prilkom udara. Pored ovoga međutim “oružja za pesnicu” imala su i druge funkcije pored udaračke, recimo da zaštite šaku ratnika prilikom odbrane od sečiva, ili za probadanje i posecanje protivnika pridodatim šiljcima na tekou. Teko na taj način dosta liči na klasični “bokser”, ali za razliku od “njega” teko nema posebno odvojene prste.


Teko se kroz istoriju razvio u pet faza. Prva faza kada se teko nazivao “javara” odnosila se na period kada se ovo oružje nije sastojao ništa više od štapa ili šipke koja se držala u šaci. “Čize kun bo”, štap sa omčom ili kanapom koji je ratnik obmotao oko šake, bio je naziv ovog oružja u drugoj fazi. U trećoj fazi teko je umesto kanapa imao produženi zašiljeni drveni deo koji je virio između palca i kažiprsta.

Za ovaj oblik služila je okinavska ribarska alatka za hvatanje riba bez rizika od posecanja na korale. Kasnije je teko počeo da se pravi od metala, što je znatno povećavalo njegovu masu. U četvrtoj fazi teko je dobio metalni prsten za palac, dok je u petoj pravljen u klasičnom obliku potkovice, u kakvom ga opisujemo na ovom mestu.

Japanski kovači su pravili teko od parčeta prave šipke, koja se savijala u oblik potkovice, a zatim vezivala žicom, kako bi se dobio “D” oblik. Ratnici su ponekad dodavali žice kako bi se pravile jače povrede. Druge varijante tekoa imale su šiljate dodatke na mestima zglobova prstiju. Najopasnije su međutim bile varijante koje su imale naoštrenu gornju ivicu. Teko je kod tih varijanti ličio na specijalizovane noževe poput “duplog noža”, minijaturnog “mesečevog noža”, ili “patkinog kljuna”.

Naziv teko koristi se i za opisivanje klase ninža oružja u vidu kandže koja služe za grebanje i probadanje protivnika, kao i za pentranje po zakošenim površinama i zidovima. Može se reći i da liči na šaku Vulverina iz popularnih američkih stripova i filmova “X-men” serijala. Teko sa kandžama ipak spada u posebnu kategoriju oružja koja se naziva teko-kagi i koje ćemo opisati detaljnije na nekoj narednoj stranici.

Za razliku od boksera čija se primena zasniva gotov isključivo na tupom udaranju, potkovičasti teko omogućava blokiranje udaraca protivnika, hvatanje protivničkog oružja, posecanje šake i probadanje vitalnih delova tela.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page