top of page

ORUŽJE DANA 24.05.2015. GODINE - ULFBERHT MAČEVI



Ulfberht je savremeni prepis slova +VLFBERH+T, koja su mogla da se nađu na nekim mačevima iz Ranog srednjeg veka Germanije i Skandinavije, u periodu od 8. do 11. veka nove ere. Mačevi sa ovim natpisom pronađeni su u brojnim krajevima Evrope, ali uglavnom u Skandinaviji. Danas se pretpostavlja da ovakvi mačevi potiču iz oblasti Taunus u Nemačkoj, koji je tada bila zemlja Franaka.


Postoji nekoliko varijacija ovog natpisa, uključujući +VLFBERHT+ ili VLFBERH+T. Ovakva reč se ustvari odnosi na franačko lično ime, i ono je označavalo stepen kvaliteta odnosno ono što bi danas nazvali “robnom markom”. Ulfberht je sigurno bio neki visoko cenjeni i opšte poznati oružar-kovač, u čijim su radionicama pravljeni najbolji mačevi ranog Srednjeg veka u Evropi. Kasnije su međutim ovu oznaku počele da koriste i druge metalske radionice, održavajući pritom visok stepen kvaliteta čelika i sečiva.


Simboli “+” odnosno krstići u ovom nazivu odnose se na monaško ili crkveno poreklo mačeva, to jest postoji šansa da je Ulfbrehtova radionica bila pod upravom nekog monaškog katoličkog reda. Utom je i zanimljivije što su ovakvi mačevi bili najcenjeni među Vikinzima, osvedočenim “paganima” i protivnicima Hrišćanstva u ovim vekovima. Pretpostavlja se da je najveći broj ulfbreht mačeva stiglo u Skandinaviju kao deo ratnog plena, ili šverca, zatim kao otkup za visoke činovnike evropskih kraljevina koje su Vikinzi otimali, ili prosto kao ratni danak.


Što se tiče oblika i funkcije većina Ulfbreht mačeva pripada X (desetom) tipu mačeva po opšte poznatoj i priznatoj tipologiji istoričara Oakšota. to su dakle posečno-probodna oružja, sa ravnomernim naglaskom na obe funkcije. Liče na rimske i druge germanske mačeve, sa kraćom drškom za jednoručni hvat. Kovani su od visokokvalitetnog čelika, sa niskim procentom sumpora i fosfora, i sa 1,1% ugljenika. Sirovine za izradu ovakvih mačeva dobijane su iz centralnoazijskih zemalja gde su postojali najbolji rudnici i topionice gvožđa.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page