top of page

ORUŽJE DANA 23.05.2015. GODINE - RUČNO (I NOŽNO) ZATEŽUĆI SAMOSTRELI



Zatezanje ili razapinjanje je izraz koji se koristi za opisivanje povlačenja strune samostrela kako bi ovaj bio spreman za ispaljivanje kvarela (strelice). U ove svrhe je generalno korišćen mehanizam za fiksiranje (zaključavanje) od metala, tako da se struna može povući unazad rukama (ili nogama, kombinacijom ruku i nogu), i da se strelica može postaviti u ležište. U 11. veku je na primer postojao samostrel koji se zatezao tako što bi strelac legao na leđa, noge zapeo za luk a rukama povlačio strunu.


Ovakve “akrobacije” i dovijanja bila su neophodna kod samostrela velike zatezne (pa tako i ispaljivačke) snage. Ručno zatežući samostreli postali su zastareli tip u trenutku kada su uvedene varijante sa čekrcima kojima se zatezanje mnogo lakše obavljalo.

Kako je ručno zatezanje samostrela bio proces koji je ponekad trajao i po par minuta bilo je veoma korisno kada je strelac mogao da se sakrije iza nekog zaklona dok to radi. U situacijama gde su postojale građevine na bojištu strelci bi se sakrivali unutar ili iza njih, dok je na otvorenim terenima bilo neophodno koristiti velike telesne štitove, poput paviza.

Kako su lukovi postajali sve moćniji (pravljeni od čelika, gde je samostrel ponekad imao i više lukova u kombinaciji) osmišljene su nešto naprednije tehnike i mehanizmi za povlačenje strune. Tako su nastale samostrelne uzengije, metalni obruči na vrhu samostrela u koje su se postavljala stopala, da bi se struna povlačila rukama iz uspravnog položaja. Tokom 13. i 14. veka su u Engleskoj izrađivani samostreli sa uzengijama za jednu i dve noge. Pretpostavlja se da su samostreli sa dvonožnim uzengijama bili oni veći i moćniji, sa većim dometom.

Krajem 12, veka izmišljen je pojas za zatezanje samostrela, koji je takođe nosio i naziv Samsonov pojas (po legendarnom snagatoru iz Biblije, Samsonu). Zatezni ili samsonov pojas sastojao se od kuke zakačene za kožni remen. Ovi samostreli su takođe imali uzengije. Tehnika se sastojala u tome da strelac čučne i ubaci nogu ili noge u uzengiju, i pritom zakači kuku pojasa za strunu. Podizanjem tela zatezala se struna samostrela, pri čemu se koristila snaga leđa i nogu a ne ruku, pa je zatezanje bilo lakše. Zatezni pojas ostao je u primeni sve do 15. veka.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page