top of page

ORUŽJE DANA 16.05.2015. GODINE - BARONG, FILIPINSKI NOŽ



Barong (ili barung) je naziv za masivan jednosečni nož u obliku blago asimetričnog izduženog lista. To je oružje koje koriste plemena sa Južnofilipinskih ostrva koja pripadaju muslimanskoj veroispovesti. Sečivo baronga je široko, debelog poprečnog preseka, i veoma teško gde težina pomaže u ostvarivanju veoma moćnih odsečnih i posečnih poteza. Dužina baronga kreće se od 20 do 60 cm, pa u ovom slučaju možemo čak govoriti io barong mačevima (sečiva preko 50 cm, da se podsetimo).


Barong ćemo tako klasifikovati u noževe, pod odeljkom posečnih oružja. Kako se spominje tek u novijem kontekstu svrstaćemo ga u Savremeno doba. Baronzi nisu imali štitnike kao ni druga filipinska oružja, što zahteva veoma pažljivo rukovanje. Zakrivljena drška takođe je karakteristična za ovaj deo sveta. Po svom obliku najviše liči na neki jači kuhinjski nož za meso. Na nekim primercima je na gornjoj neposečnoj ivici oštrice uočljiv zasek koji se dobija kovanjem.

Većina drški kod autentičnih primeraka baronga imaju srebrni premaz i prstenove od lakirane kože. Drške baronga za plemiće pravljene su od slonovače, rogova životinje koja se zove karabao (močvarno goveče) ili od kamagonga (podvrsta abonosa, veoma tvrdog drveta).


U česte motiver za ukrašavanje drške i sečibva baronga spadaju nage (zmajevi iz filipinskog folklora). Za spajanje sečiva i drške koriste se metalne ferule (prstenovi ili valjci), kao i kod većine drugih južnoazijskih sečiva, i one su u ovom slučaju pravljene od srebra, bakra, mesinga ili bronze. Baronzi iz II svetskog rata imali su ferule od aluminijuma.


Baronzi su uvek nošeni u lepo urađenim kanijama. Kanije su obmotavane ratanom. Kanije na novijim primercima ovog filipinskog noža (posle II svetskog rata) često su imale veoma izraženo zakrivljenje pri vrhu, i kockasti oblik. Za ukrašavanje kanija korišćeni su biseri u mnogim slučajevima.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page