top of page

ORUŽJE DANA 15.05.2015. GODINE - ČIGIRIKI, JAPANSKI MLAT


Čigiriki je naziv za japansko udaračko oružje sa lancem, nalik evropskim srednjevekovnim buzdovanima na lancu odnosno mlati(lica)ma. Sastoji se od drške od punog ili šupljeg drveta (kako bi bila što lakša), ponekad od bambusa, ili od od gvozdene šipke, sa gvozdenim tegom koji je visio na lancu povezanim na jednom kraju drške.


Čigiriki se birao umesto kusarigame (srpa na lancu) kao sekundarno oružje, kada je ratnik (kao što je ninđa) želeo da bude efikasniji u napadu ali i nešto izloženiji u odbrani. Ponekad su ova dva oružja kombinovana tako da na jednom kraju lanca visi srp, a na drugom kugla. Čigiriki se koristio za udaranje ili vezivanje i saplitanje protivnika, kao i za (ograničene mogućnosti) sprečavanja i blokiranja udaraca.


Drška ovog oružja mogla je biti dugačka koliko i ruka ratnika ili duža, dok je dužina lanca takođe bila promenljiva, ali uglavnom duža od drške. Što se tiče same udaračke glave, ona je mogla da ima šiljke, dok su od oblika korišćene kugle, mnogougaonici itd. Po japanskoj tradiciji čigiriki se svrstavao u šinobi zue porodicu oružja, što se prevodilo kao ninđa motke i šipke. Drške ovakvih oružja često su bile šuplje i služile su kao duvaljke, ili kao spremišta za igličaste šurikene. Mi ćemo ga klasifikovati u udaračka savitljiva oružja.


Za uvežbavanje delovanja sa ovim oružjem korišćena je tehnika čigiriki-jutsu, koja se odnosila na opšte vežbe sa kuglom na lancu.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page