top of page

ORUŽJE DANA 14.05.2015. GODINE - KASKARA, SUDANSKI MAČ



Kaskara je bio tip mača karakterističan za istok Afrike, zemlje i narode Sudana, Čada, Eritreje, Etiopije… Sečivo kaskara mačeva bilo je uglavnom dugačko oko 90 cm, dvostruko naoštreno i sa spljoštenim odnsono proširenim vrhom, koji je i njegova glavna vizuelna odlika. Čini se međutim da se ta karakteristika najviše zadržala na kanijama a manje na samom sečivu. Većina sačuvanih autentičnih primeraka danas potiču iz 19. veka.


Veruje se međutim da je kaskara kao tip nastao još u 14. veku, i da je predstavljao lokalni preživeli tip srednjevekovnog dugačkog dvostruko naoštrenog arapskog mača, kakvi se relativno često mogu naći na području Afrike. Zbog toga ćemo ga klasifikovati kao renesansni afrički mač, posečno-probodnog tipa.


Kaskara se nosila vodoravno preko leđa, ili ispod leve ruke. Kaskara je bila veoma vredan predmet u kulturama Sudana, Čada, preko Darfura i Crvenog mora delimično i na Arabijskom poluostrvu. To je bio mač plemićkih ratnika, ali i odlika njihovog visokog društvenog statusa. Kaskara je bila glavno oružje u međuplemenskim obračunima, kao i u zaštiti od pustinjskih bandita.


Kaskara se nosila u kanijama koje su pravljene od kože i kovanog gvožđa. Kanije su se pomoću obruča pričvršćivale za opasače ratnika, odakle je ovaj vadio mač po potrebi. To je bilo tipično posečno-probodno oružje, sa krstastim štitnicima, vizuelno sasvim lako odredljivog porekla iz Srednjeg veka. Drška je bila relativno kratka, pogodna za čvrst stisak jednom rukom. Mnogi primerci imali su kratak fuler, do trećine sečiva od njegovog korena.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page