top of page

ORUŽJE DANA 12.05.2015. GODINE - RODELA, OKRUGLI ŠTIT ŠPANSKIH KONKVISTADORA



Rodela ili rotela je bila okrugli čelični štit, nekih srednjih dimenzija, veoma nalik srednjevekovnom bakleru ili standardnom okruglom štitu za odbranu i pariranje, od kojeg je i nastala. Po rodeli su zatim vrlo brzo dobile naziv vojne jedinice u španskoj vojsci. Rodelerosi su dosta koristili svoju ratnu opremu u Novom svetu, kao deo španskih osvajanja teritorija. Rodelerosi su bili najbrojnija vojna jedinica Španije u Amerikama, po broju znatno nadmašujući arkubuzijere i strelce sa samostrelima.


Rodelerosi, što je u prevodu značilo “štitonoše”, bili su pripadnici španske vojske početkom 16. veka, naoružani čeličnim štitovima posebnog tipa koji se zvao rodela, kao i mačevima, obično tipa bočnog mača. Rodelerosi su bili zamišljeni kao pokušaj da se ožive ranije postojeće jedinice legionara naoružanih mačevima koji su uglavnom ratovali u Italiji. Njih su međutim više prihvatili Španci i koristili ih veoma efikasno u Italijanskim ratovima tokom 1510-ih i 1520-ih godina.


Rodelerose možemo posmatrati kao tešku pešadiju u doba Renesanse, i zato im je bio potreban kvalitetan štit. Slična vojna jedinica u Nemačkoj zvala se dopelsoldner (“dupli vojnici”). Rodelerosi su bili dobri kao jurišnici u napadu na slabije pešačke i strelačke odrede, ali slabiji protiv dobro uređene formacije kopljanika ili konjice.


Rodele su bile iskljućivo okruglog oblika, pločaste ili češće sa blagim ispupčenjem. Štit je pravljen od gvožđa ili čelika bez unutrašnje podloge od drveta, pa je bio relativno udoban za nošenje iako ne i lagan. Ploča štita je pravljena od jednog komada čelika ili više ploča koje su zakivane i ojačavane radijalnim trakama. Na centru štita je ponekad figurirao umbo u vidu šiljka što je bilo veoma zgodno u veoma bliskoj borbi i za probijanje neprijateljskih redova,kada se i štit koristio kao oružje.


Sa unutrašnje strane rodela se držala pomoću dve ručke ili kaiša, tako da jedan obuhvata podlakticu a drugi se drži šakom. Na taj način se ostvaruje velika pokretljivost leve ruke.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page