top of page

KINESKI ŠLEMOVI U GVOZDENOM DOBU



U tekstovima o kineskim i korejskim oklopima objasnili smo da su ovi stari narodi za izradu oklopa, to jest zaštitne opreme generalno, koristili u prvom redu tehniku lamelarne izrade materijala, gde se veći broj sitnih kožnih ili metalnih pločica ređaju jedna do druge, formirajući redove i kolone, i međusobno spajaju ušivanjem i zakivanjem, kako jedne za drugu, tako i za podlogu od nekog materijala. Ova tehnika primenjivala se i za izradu bojnih šlemova.

Šlem je međutim, baš kao i oklop, bio skup i vredan deo opreme, pa nije svaki kineski i korejski vojnik mogao da ga priušti. Zbog toga su često korišćene obične kožne kape, što je naročito tačno za stariji period u razvoju ovih civilizacija, koje klasifikujemo kao bronzano doba.


U Periodu proleća i jeseni, i Periodu zaraćenih država (što u Koreji odgovara razvoju države Gojoseon) najveći broj oklopa pravljen je od tvrde kože ili od bronze, a tek povremeno (i tek pred kraj mlađeg perioda) od gvožđa. Vrlo često je korišćena i kombinacija ovih materijala. Liveno gvožđe pojavilo se u 5. veku p.n.e. ali nije zamenilo bronzu u izradi šlemova sve do 2. veka p.n.e.


BOJNE KAPE - U principu možemo reći da su u najstarije doba obični pešaci nosili kožne kape dok su pripadnici elitnijih vojnih odreda, poput konjice, nosili fino urađene bojne šlemove. Bojne kape su bile sasvim plitke, tesno nalegavši na glavu ratnika, ili sa kraćim vrhom nalik na plitke frigijske kape. Takve proste kožne kape nosili su pored pešaka i pripadnici lake konjice, izviđači i kuriri.


Stari Kinezi su takođe često kombinovali kožne kape sa pletenicama kose, kao i sa dodatnim zaštitnim elementima za glavu, poput drvenih pločica ili traka od neke tkanine. Ovaj vid zaštite je ličio na indijske turbane i njih su nosili vojni zapovednici koji su iz daljine posmatrali bitku, a možda se na takav vid “frizure” stavljao preko bojni šlem.

KUPASTI ŠLEMOVI - Bojni šlemovi su pravljeni od bronze, bili su delimično kupastog oblika, sa izrezom za čelo koji je pratio oblik lica. Ovakvi šlemovi još uvek nisu bili lamelarni, pravljeni su od punih bronzanih ploča, a tek poneki imao je ojačanja u vidu bronzanih ili kožnih pločica. Ako poredimo sa šlemovima iz drugih civilizacija, možemo reći da je prost kineski kupasti šlem dosta ličio na asirske šlemove iz Novog carstva, naročito na oble konjaničke šlemove. U gvozdenom dobu je ovakav tip šlema poboljšan tako što je obod imao ojačanje, a zadnji deo šlema bio usečen, takođe sa obodnim ojačanjima.

BRONZANI ŠLEM SA OBRVAMA - Postojale su brojne varijacije starog kupastog šlema, poput gotovo oblog, ili onog sa trakastim ojačanjem po vrhu i na stranama, u vidu predimenzioniranih obrva ili rogova. Sa zadnje strane ovakvih šlemova visila bi kožna ili platnena kapuljača, odnosno zaštita za vrat. Svi primerci kineskih kupastih šlemova imali su međutim prsten ili držač za krestu na samom vrhu.


MASKA ZA LICE - U ovo staro doba (prelaz iz Bronzanog u Gvozdeno) pored šlema čest deo ratne opreme bila je i maska za lice, takođe načinjena od bronze ili kože, koja je imala proreze za nos i oči. Takve maske su dosta karakterističnije za samurajsku kulturu Japana (koja svoje poreklo vuče iz Kine).


TRAKASTA (LAMINARNA) KAPA - Od proste bojne kožne kape razvili su se trakaste kape ili bojni šlemovi, pravljeni od jelenje kože. Nazivamo ih i laminarnim (različito od lamelarnih) zato što su pravljeni od lamina - slojeva jelenske kože, koji su postavljani vertikalno, duž “meridijana” na šlemu. Kape su zatim ojačavane vodoravnim trakama. Ovakva kapa vezivana je prostim vrpcama preko ušiju i ispod brade.


LAMELARNI ŠLEMOVI - Početkom Perioda zaraćenih država već se pojavljuju pravi lamelarni šlemovi koje najviše poistovećujemo sa vojnicima Kine i Koreje u Gvozdenom dobu. Takvi šlemovi su se sastojali od vešto urađene polulopte od pločica koja je fino pratila oblik glave i lica, zatim od pera ili kreste na vrhu šlema, kao i od pozadinske kapuljače odnosno zavesice. Pretpostavljamo da su prvi ovakvi šlemovi pravljeni od kože, gde su kožne lakirane pločice međusobno ušivane. Šlem je bio dosta zatvoren, štitio je i obraze i bradu.


KONJANIČKI ŠLEM - Šlem elitnih dvokoličara i konjanika bio je već pravo remek delo kineske lamelarne tehnike i ličio je na veoma moderni proizvod iz neke fabrike. Iako je pravljen od kožnih pločica, odnosno lamela, one su bile različitog oblika i veličina, kako bi se dobio što udobniji oblik šlema. Konjanički šlem je pored toga imao i centralno ojačanje u vidu trake od čela do temena, kao i fino urađeni čeoni obod. Zadnja strana šlema je bila nešto duža nego kod običnog kupastog šlema, gde je poslednji red pločica menjao tanke kožne kapuljače za zaštitu vrata.


GVOZDENI LAMELARNI ŠLEM - Najkvalitetniji tip šlema međutim pravljen je od novog metala, gvožđa, ili preciznije rečeno od njegove usavršene legure - čelika. Takvi šlemovi imali su očigledan uzor u kožnim lamelarnim šlemovima, osim što su pločice ovog puta pravljene od čelika, čime se dobijala gotovo neprobojna zaštita za glavu.

Ovakav šlem je takođe bio dosta zatvoren, omogućavajući tek ograničeno vidno polje i prostor za disanje na nos. Donji obod šlema je bio dubok i zvonast, a na vrhu šlema se stavljala gusta perjanica. Ovakvi šlemovi su išli u paru sa čeličnim lamelarnim oklopima i njih je mogao da priušti tek neki princ ili plemić sa vrha društvene piramide.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page