top of page

ORUŽJE DANA 11.05.2015. GODINE - KIRPAN, TRADICIONALNI BODEŽ NARODA SIKI IZ INDIJE



Kirpan je naziv za ceremonijalni mač ili bodež koji nose pokršteni Siki u Indiji. Nošenje ovog bodeža im je praktično verska dužnost koju im je zadao Guru Gobind Sing još 1899. godine, a po kojoj svi Siki moraju nositi pet dokaza vere u svako doba, a među njima i kirpanski bodež. Sama reč kirpan ima dva korena - “kirpa”, što znači samilost, milosrđe, dobrota, i “aan”, što znači “čast, vrlina, uzvišenost”.

Siki su nošenjem ovog bodeža (i drugih svetih predmeta) oličavali vrline svetog ratnika po njihovoj tradiciji koja dosta meša verske i vojničke principe. Takvi principi bili su donekle nalik viteškim vrlinama iz Srednjeg veka Evrope.



Kirpani su zakrivljena sečiva koja imaju jednu posečnu ivicu. S obzirom da su to uglavnom ceremonijalna oružja (ne i praktična, za stvarnu primenu) ponekad bodež nije uopšte naoštren. Dugački su između 15 i 35 cm, i moraju biti izrađeni od gvožđa ili čelika. Vizuelno, najupečatljivija karakteristika kirpan bodeža jeste oštra krivina pri vrhu sečiva koja favorizuje uzlazne poteze bodežom tokom borbe (recimo sa ciljem da se raspori stomak protivnika). Neki primerci imaju krstaste štitnike a drugi ne. Većina kirpana se nosila u bogato dekorisan kanijama odkovanog gvožđa i srebra.


Kirpan je postao deo opreme Sika ratnika u periodu kada su Indijom vladali osvajački mugali. Siki su tada bili prinuđeni da se sami naoružavaju i brane od napadača. Kirpan je postao obavezan predmet za svakodnevno nošenje, što je bilo propisano u hrišćanskoj varijanti vere koju je ovaj indijski narod prihvatio. Kirpan se tako koristio za samoodbranu ali i zaštitu slabih od napadača i nasilnika.

Zanimljivo je da se kirpan i danas priznaje kao verski predmet i simbol religije Sika, pa je njegovo nošenje dozvoljeno slobodno na ulici, čak i među nekim liberalnim evropskim i svetskim zemljama , poput Belgije i Kanade.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page