top of page

ORUŽJE DANA 08.05.2015. GODINE - RAVNI (PLOČASTI) LUKOVI IZ PRAISTORIJE



Ravni luk je poseban tip primitivnog praistorijskog luka koji ima nezakrivljene ravne udove i relativno pločasti odnosno spoljošteni poprečni profil, obično pravougaonog oblika ili nekog sličnog tome (blago ispupčeni). Udovi ravnog luka su uglavnom dugački kako bi se ostvarila dovoljna snaga zatezanja. Debljina luka je nešto veća na mestu hvata, gde je poprečni presek elipsast ili okrugao.


Ovakav oblik luka razlikuje se od običnog primitivnog luka koji je imao isti poprečni presek celom dužinom luka sve do kraja udova (elipsast ili okrugao), i po tome što udovi nisu savijeni ni na jednu stranu, već stoje pravo u opuštenom stanju. Ravni lukovi su uglavnom pravljeni od jednog komada drveta, dakle nisu kompozitni, iako mogu biti sastavljeni i od dve različite vrste drveta, jedne za unutrašnju a druge za spoljašnju stranu luka. Danas se ravni lukovi prave od fiberglasa, kao imitacija starih lukova iz praistorije.


Dakle, ravni luk je pravljen tako da ima pravougaoni poprečni presek što je imalo svoje prednosti. Glavna stvar je ta da se opterećenje ravnomerno prenosi, za razliku od okruglog preseka. Udovi luka su praktično u ovom slučaju savitljive šipke koje se tokom zatezanja savijaju. Zbog toga su ovakvi lukovi bili istrajniji odnosno drvo nije pucalo, to jest manje je gubilo na elastičnosti tokom vremena, pa su za izradu ovog luka mogle da se iskoriste brojne vrste drveta, za razliku recimo od kompozitnog luka koji je zahtevao posebne vrste (najčešće jasen). Mana ovog tipa luka je ta što se nešto teže pravio od običnog, jer je tesanje debla ili grane drveta zahtevalo više pažnje i truda (posebno prilikom nailaska na čvorove).


Istorijski je poznato da su ravne lukove koristila neka severnoamerička plemena poput Hupa, Karok i Vampanoag Indijanaca. Takođe su ih pravili praistorijski Evropljani, kao na primer Fino-Ugri i Inuiti. Nije bio redak slučaj da se ovakav luk koristi čak i u Srednjem veku za lov, jer je bio dosta jeftiniji od dugog luka. Ravni luk i danas koriste neka zaostala Sentineleška plemena na Andamanskim ostrvima u Jugoistočnoj Aziji.


Najpoznatiji arheološki primerak ravnog luka jeste Holmegardski luk, koji je pronađen u močvarama Danske a koji potiče iz Mezeolita Evrope (Srednje kameno doba).


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page