top of page

ORUŽJE DANA 04.05.2015. GODINE - MAČ SA DRŠKOM U OBLIKU KORPE



Mačevi sa korpastim drškama su predstavljali srodnu grupu renesansnih mačeva koji su se karakterisali drškom i štitnicima specifičnog oblika metalnog obruča odnosno korpe koja je štitila ruku. Korpa je ustvari bila usavršeni oblik krstastog štitnika koji je bio standardni deo konstrukcije mača još od Srednjeg veka Evrope. Ovakav oblik drške zadržan je i u savremeno doba razvoja kada dugačka sečiva dobijaju usko specijalizovane namene.


Korpasti mač je uglavnom korišćen kao vojno oružje, za razliku na primer od vrlo sličnog rapira, tankog mača koji je nošen među građanima, radi samoodbrane i uličnih dvoboja. Mačevi sa korpastim drškama pojavili su se u 16. veku, da bi najveću popularnost stekli u narednom. Najpoznatija njihova primena jeste međutim među pripadnicima teške konjice Napoleonske vojske u 18. veku. Najstariji nalaz korpastog mača otkriven je u olupini engleskog ratnog broda koji je potopljen 1545. godine.


Korpasti mač je bio “all-around” mač, sposoban za posek i probod. To je bilo teško i masivno vojno oružje koje je samo površno ličilo na civilne mačeve tog doba, ali je u odnosu na njih bio mnogo deblji i robustniji. Največe razlike ispoljavale su se u poprečnom preseku i težini. Korpasti mač je vremenom dosta izjednačavan sa “širokim mačem” i sa “leđnim mačem”, iako su to sve različiti pojmovi, koji su se kod nekih primeraka delimično ili u potpunosti preklapali.


Još u 17. veku pojavile su se regionalne varijante korpastih mačeva. Najpoznatije varijante ili podtipovi bili su valonski mač, sinklerski mač, skjavona, pogrebni mač, škotski široki mač, klejmor, i neki tipovi istočnoevropskih palaša. U 18. veku masivni korpasti mačevi bili su veoma redak primer u gradovima Evrope jer su ih u potpunosti istisli civilni mačevi za dvoboje. Široki mač (sa korpom) postao je u to doba sinonim za škotske gorštake. Vojni priručnici za baratanje širokim mačevima izdavani su tokom čitavog 18. veka, i tamo se mačevi sa korpom spominju samo kao oružje škotskih ratnika.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page