top of page

KOREJSKI OKLOPI U GVOZDENOM DOBU



Izrada i primena oklopa ima dugu tradiciju u Koreji, baš kao i u Kini, ili preciznije upravo zbog uticaja koji je kineska tehnologija izrade lamelarnih oklopa imala na vojnu tehnologiju Koreje u Gvozdeno doba. Pored oklopa za telo ratnika korejske vojske bile su poznate i po kvalitetnim oklopima za svoje ratne konje, pri čemu se dobijala veoma snažna (polu)teška konjica. Osnovna vizuelna karakteristika korejskih oklopa (bilo lamelarnih ili pločastih, kako ćemo videti) bila je podela elemenata na levu i desnu stranu.


Stil i način izrade oklopa u Koreji menjao se tokom vremena uglavnom pod uticajem stranih osvajačkih sila (pre svega Kineza, ali i Mandžura, Mongola…), što znači da su stariji tipovi oklopa zamenjivani novim pa tako danas nema mnogo sačuvanih primeraka korejskih oklopa iz najstarijeg perioda razvoja, iz vekova p.n.e. Oni oklopi ili bolje rečeno delići i delovi oklopa iskopani su iz grobova elitnih ratnika, pa se može reći da su oklopi i u Koreji bili rezervisani samo za vojne vođe i istaknute članove društva. Pored njih oklop su nosili pripadnici kraljevske garde i posebne vojne jedinice, poput elitnih konjanika. Dakle, oklopi, naročito oni kvalitetnije izrade, nisu bili deo standardne opreme korejskih regruta iz slojeva seljaštva.


Korejski oklopi tokom Gvozdenog doba i klasičnog perioda sastojali su se od dva glavna tipa:

  • lamelarnog oklopa, koji je više korišćen na severu, i koji sasvim liči na kineske oklope iz tog doba,

  • pločastog oklopa koji se koristio na jugu Koreje.

Lamele za korejske oklope pravljene su od uobičajenih materijala za ovaj tip opreme - od kuvane kože, kosti, bronze i naposle od gvožđa. Pločasti oklopi su pravljeni od metala, gotovo isključivo od bronze. Postoje dokazi da je sa ovim elementima i načinima izrade u sasvim ograničenoj meri kombinovan i ljuskasti tip oklopa, što je verovatno uticaj stepskih konjaničkih kultura sa zapada.

Korejska ratna oprema nekog plemićkog ratnika iz ovog perioda sastojala se od kupastog šlema, teškog telesnog oklopa ili prsluka sa štitnicima za ramena i pazuhe, zatim štitnika za noge, uz dodatak “suknjice” za zaštitu donjeg stomaka i prepona.


LAMELARNA “JAKNA” NA VEZIVANJE - Od lamelarnih oklopa najzanimljiviji je tip oklopa koji je imao oblik savremene sportske jakne, dužine do pojasa, sa rukavima, i sa vrpcama spreda, kako bi se spojila leva i desna strana. Ovakva lamelarna jakna imala je i kruti metalni okovratnik za dodatnu zaštitu vrata od posečnih udaraca. Lamele su ređane u vodoravne redove međusobno spajane ušivanjem. Svaka lamela imala je veliki broj rupa za ušivanje na podlogu ili za susedne pločice.


PLOČASTI KOREJSKI OKLOPI - Pločasti tipovi oklopa, napravljeni od punih metalnih ploča (bronza i gvožđe) korišćeni su na jugu Koreje, tamo gde je nekada postojala država Jin, a nakon nje države Gaja i Sila, pored ostalih. Zbog toga najpoznatiji otkriveni primerci pločastog oklopa nose upravo ove nazive: sila oklop i gaja oklop.


Sila oklop sastojao se od četiri gvozdenih ploča, dve centralne prsno-stomačne, za levu i desnu stranu tela, ploče za leđa i vrat, sa veoma širokim levkastim okovratnikom, i prednjeg štitnika za vrat. On se danas čuva u nacionalnom muzeju Koreje. Ako želimo da ga uporedimo sa nekim drugim postojećim tipovima oklopa iz drugih civilizacija sveta i ovog doba razvoja, mogli bismo reći da je korejski pločasti oklop najviše nalikovao tračkim metalnim prsnicima, koji su veoma nalik ovima imali metalne okovratne i dodatne za zaštitu donjeg stomaka. To je svakako posledica razvoja slične konjaničke ratničke kulture.


Gaja primerak pločastog korejskog oklopa je nešto bolje prilagođen obliku tela ratnika, sa zvonastim donjim obodom prsno-stomačnih ploča i unutrašnjim obodom na okovratniku. Gaja oklop nije imao visok levkasti okovratnik na zadnjoj ploči.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page