top of page

ORUŽJE DANA 30.04.2015. GODINE - GOLOK, MALAJSKA MAČETA



Golok je naziv za posečno oružje, veoma nalik mačeti. Ono se pravi u velikom broju međusobno sličnih varijanti širom Malajskog arhipelaga, i koristi se kao poljoprivredna alatka i kao oružje. Golok se ponekad poistovećuje sa nešto dužim i širim sečivom koje se naziva parang, ali ova dva oružja nisu ista. Drugi nazivi za slična oružja jesu bedog, gulok, golog itd. Istorijski posmatrano primena goloka na Malajima zabeležena je još u 17. veku.


Golok se ne pravi u nekom standardizovanom obliku pa tako njegove dimenzije, težine i oblik sečiva mogu veoma varirati. Generalno posmatrano golok je teži ali i kraći od paranga ili drugih sličnih tipova posečnog i odsečnog oružja, i kao takvo se najčešće koristi za krčenje rastinja i deljanje grana. Tradicionalni goloci prave se sa zakrivljenom donjom ivicom sečiva jer se ona lakše probija kroz rastinje od pravostranih mačeta.


Pored toga, razlika u odnosu na druga jugoistočna azijska sečiva leži i u tome što se golok pravi od mekog čelika kako bi se lakše naoštrila u polju, iako to zahteva češću obradu sečiva. Pored masivnog sečiva autentični primerci goloka karakterišu se zakrivljenim kraćim drškama bez štitnika, kao i kod drugih tipova oružja sa Indonezije.

I pored industrijske proizvodnje i dalje postoje brojne kućne manufakture u kojima se proizvode tradicionalni goloci na Malajskim ostrvima. U Indoneziji se golok najčešće koristi među pripadnicima naroda Betavi i Sundan. Betavi koriste dva tipa goloka


1.gablongan ili bendo, što je naziv za domaću poljoprivrednu alatku

2. golok simpenan ili sorenam, koja se koristi kao oružje za samoodbranu, i njih tradicionalno nose odrasi Betavi muškarci.


Golok je u kulturama Malajskog arhipelaga i Indonezije simbol muškosti i hrabrosti. Ranije su muškarci slobodno nosili goloke po ulici ali je od 70-ih godina prošlog veka takva praksa zabranjena kako bi se smanjio problem sa kriminalom.



Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page