top of page

ORUŽJE DANA 03.05.2015. GODINE - VOLDO, KOREJSKO DUGO ORUŽJE



Voldo (što se bukvalno prevodi kao “mesečeva oštrica”) bilo je korejsko dugačko oružje na motki, koje najviše liči na kineski guandao, samo što je bilo proporcionalno manje. Svoj naziv duguje zakrivljenom obliku sečiva koje liči na srp meseca. Oblik sečiva međutim nije tako jednostavan jer je zadnja neposečna strana često nazubljena i imao jedan sekundarni šiljak. Oblik i načini primene voldoa opisani su u knjizi Mujedobotongdži - Sveobuhvatnom ilustrovanom priručniku korejskih borilačkih veština, koja je objavljena još 1795. godine.


Dužina drške ovog oružja je precizno propisana i iznosi šest stopa i četiri inča, odnosno 193 cm. Dužina sečiva je sa svoje strane dve stope i osam inča, odnosno 72 cm. Težina iznosi oko 3 kg. Voldo je obično imao šiljak na donjem kraju držalje, kao i pero odnosno maramu vezanu za prsten na donjem kraju sečiva. Pored ovog standardnog voldoa postoje i varijante sa većim sečivima koje se nazivaju danvoldo.


Voldo su tradicionalno koristili srednjevekovni Šila ratnici. Uvežbavanje sa ovim oružjem trajalo je duže nego sa nekim sličnim jer je imalo veću težinu. U rukama iskusnog ratnika ovo je bilo zastrašujuće i agilno oružje, čuveno po tome što su neki slavni korejski ratnici posekli čitave odrede neprijatelja njime.


Pored pešaka voldo su koristili i konjanici u Čoson periodu, uglavnom zbog toga šro je bio duži od sličnih dugaćkih oružja na motkama i što je imao tešku oštricu. Vitlanje voldom bio je jedan stepen u vojnoj obuci ratničke klase, i oni koji ne bi ovladali ovim oružjem nisu mogli da napreduju dalje u vojnoj hijerarhiji srednjevekovne Koreje.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page