top of page

ORUŽJE DANA 24.04.2015. GODINE - ŠNAF, ŠVAJCARSKA SABLJA



Šesnaesti vek je bio svedok pojave velikog broja dugih mačeva koji se korišćeni širom Zapadne Evrope, a koji su spajani sa različitim i veoma složenim oblicima drški i štitnika (korpe, prstenovi, zakrivljeni štitnici…). Danas se smatra da su gotovo svi ovi mačevi nastali u južnoj Nemačkoj i Švajcarskoj. Element koji razdvaja nemačke od švajcarskih primeraka jeste štitnik. Kod nemačkih mačeva štitnici su obično bili tanki i pločasti a kod švajcarskih primeraka štitnik je obično imao nešto deblji okrugli ili romboidni poprečni presek.


Švajcarska sablja (na nemačkom: švajzersabel) jeste tip leđnog mača ili sablje koja je bila veoma popularna u Švajcarskoj tokom perioda Renesanse. S obzirom da je to bio tip leđnog mača ona je takođe imala trougaoni poprečni presek, sa ravnom i širokom “leđnom” stranom sečiva, zbog čega je i nastao ovaj naziv. Geometrija sečiva švajcarske sablje nije međutim uopšte ovako jednostavna. Sečivo je podeljeno podužno na trećine, gde korenski i vršni deo imaju deblji presek od sredine. Vršak se na kraju sužava u dve projekcije pa je veoma oštar.


Za razliku od švajcarskog degena i švajcarskog bodeža (švajzerdolča) čiji se nazivi autentično pojavljuju još u 16. veku, švajzersabel je savremeni izraz koji je smislio antikvar i kustos Švajcarskog nacionalnog muzeja, Edvard Ahil Gesler 1914. godine. Pravi originalni izraz iz doba Renesanse za ovaj tip oružja bio je šnaf (nem: schnapf) što znači šljuka, jer je sečivo navodno ličilo na kljun ove vrste ptice.


Švajcarske sablje imaju jednosečnu, blago zakrivljenu oštricu koja se u 16. veku spajala sa drškama koje su inače bile popularne za renesansne mačeve, kao što su to korpe, ili izuvijani metalni štitnici. Krajem 16. veka međutim pojavile su se posebne vrste drški za ovaj tip naoružanja, često sa jabučicama u obliku lavlje glave, ili sa posrebrenim čvornovatim i/ili spiralnim delovima. Zbog zakrivljenog sečiva ovaj tip oružja ćemo ipak klasifikovati kao sablju iako po obliku najviše nalikuje renesansnom leđnom maču, koji je tipični jednosečni mač ovog doba.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page