top of page

ORUŽJE DANA 22.04.2015. GODINE - IDA, AFRIČKI ŠIROKI MAČ



Ida je naziv za mač koji koriste pripadnici Joruba naroda iz Zapadne Afrike. To je dugačak mač sa sečivom koje je usko u korenu ali se pri vršku znatno širi. Pored ovoga, u element ovog oružja računaju se i kanije, koje mogu imati veliku vrednost zbog dekorisanja skupim materijalima. Ida je u principu dvostrano naoštreni mač u obliku izduženog lista, iako postoje i brojni primerci kod kojih je oštra samo jedna strana, pa tako u manjoj meri nalikuju na sablje ili mačete.


Najznačajnija karakteristika ida mačeva jeste ta što se centar mase nalazi znatno više prema vršku od većine drugih tipova mačeva, što je posledica proširenja sečiva ka vrhu, pa se glavnina mase nalazi iznad geometrijskog centra predmeta. Zbog toga je ida mač veoma dobar za vršenje posečnih i odsečnih poteza, baš kao i mačeta kojoj nalikuje.

Tokom pređašnjih ratova u ovom delu sveta na vrhove sečiva ida mačeva stavljan je otrov koji je dovodio do paralize onog koga sečivo ozledi. Ida mačevi su mogli da se drže jednoručno ili dvoručno, u zavisnosti od dužine i težine oružja.


Pripadnici Joruba naroda koristili su ide za lov, ratovanje i ceremonije. Jorubi su bili odvajkada priznati kao najbolji metalurzi u Zapadnoj Africi. Oni su poznavali tehnike dobijanja kvalitetnog čelika još od 800-ih godina nove ere. Oblik ida mačeva su od Joruba kasnije preuzeli i drugi susedni narodi poput Bina i Igboa.


Postoje brojne varijante ide mačeva, kao i slična oružja među Jorubanima, kao što su: ada - oružje ili oruđe slično kutlasu i mačeti koje se koristi za raskrčavanje rastinja, lov i ratovanje; obe - bodeži koje nose Joruba ratnici; agedengbe - jednosečna i zakrivljena sečiva, veoma teška; temogaji - oružje slično sablji.

Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page