top of page

ORUŽJE DANA 21.04.2015. GODINE - HEKSAREMA (“ŠESTICA”), HELENISTIČKI RATNI BROD



Heksarema je bila tip ratne galije koja je izmišljena u doba procvata helenističke kulture (što se kod nas poklapa sa ranim periodom Klasike), i to na Siciliji, u grčkoj koloniji Sirakuzi koja je tad bila jedna od vodećih pomorskih sila Mediterana. Heksarema ili “šestica”je kao i ostale ratne galije naziv dobila po broju veslača po vertikali broda, u ovom slučaju šest veslača.


Šestice su korišćene u floti sirakuškog tiranina Dionizija II (od 367-344. godine p.n.e.) ali su verovatno izmišljene tokom vladavine njegovog oca,par decenija pre njegovog dolaska na presto Sirakuze. Zbog svoje veličine šestice naravno nisu bile toliko česte kao manji tipovi ratnih brodova, poput najčešćih birema, trirema, kvinkvirema i drugih. U flotama su šestice međutim uglavnom bile vodeći brod na kojem je stajao zapovednik pomorskih snaga i gledao razvijanje situacije tokom borbe.


Od grčkih gradova šestice su vrlo brzo preuzeli i Rimljani u periodu carstva. U Bitci kod Aktija (građanskog rata između Oktavijana i Antonija) heksareme su korišćene na obe strane, kao najmasivniji brodovi tog doba.


Stvarni raspored vesla kod heksarema danas nije tačno poznat. Ovaj tip galije se prirodno razvio od ranijih varijanti, poput trirema. Danas se zna sasvim sigurno da nije bilo šest nivoa i redova vesla jer je to bilo tehnički neizvodljivo i nepraktično. Umesto toga, heksarema je najverovatnije bila “dupla trirema”, odnosno na svako veslo (koja su bila u tri reda) dolazila su po dva veslača, što je davalo šest veslača po vertikali broda. Što se tiče veličine, istorijski izvori navode da su šestice bile slične visine kao i petice, ili nešto više.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page