top of page

MLAĐI TIPOVI KINESKIH OKLOPA ZA TELO



Većina kraljevina u Gvizdenom dobu Kine održavala je veoma masivne narodne armije, koje su brojale više stotina hiljada vojnika. Sa postojećom tehnologijom i dostupnim resursima nije bilo moguće opremiti svakog vojnika oklopom, pa je oklop za telo i dalje bio rezervisan samo za bogatije ratnike ili one višeg statusa. Tokom Perioda zaraćenih država većina oklopa pravljena je od kože, bronze i gvožđa, najčešće u kombinaciji dva ili tri materijala. Bronza je bila preovlađujući metal. Liveno gvožđe korišćeno je za izradu oklopa od 5. veka p.n.e. a u 2. veku p.n.e u potpunosti je zamenilo bronzu.























Najviše dokaza o razvoju oklopa u Kini tokom ovog perioda potiče od statua ratnika od gline (terakote) koje su pravljene tokom vladavine Kin dinastije. Sa ovih veoma detaljno i verno urađenih statua vidi se da su vojnici Kin države koristili pločice od crne lakirane kože. Pored toga korišćene su pločice od gvožđa, glavnog elementa za izradu mlađih naprednijih tipova bojnih kaputa.


KINESKI LAMELARNI BOJNI KAPUTI - Većina pešaka nosila je lameralni bojni kaput ili ojačani kaput sa metalnim pločicama. Lamelarni oklopi koje su nosili kineski ratnici pravljeni su od stotine malih metalnih i kožnih pločica koje su vezivane, zakivane ili ušivane na podlogu i međusobno, čime se dobijao težak oklop. Pored ovih glavnih telesnih oklopa korišćeni su i dodatni zaštitni elementi poput štitnika za ramena, prepone, noge, leđa, kao i bronzani štitnici za podlaktice. U to vreme se pojavljuju i kvalitetniji metalni šlemovi sličnog tipa konstrukcije, koje su nosili elitni ratnici, dok su kožne kape ostale preovlađujuće za najveći broj običnih pešaka.


Kao i kod kineskih prsnika koji su se pojavili ranije, kineski bojni kaputi mogu se podeliti na one koji su pravljeni isključivo od goveđe kože, zatim troslojni kaputi od kože nosoroga i drvenih ploča, i na kraju metalni bojni kaputi od kojih su se kvalitetnom posebno isticali bojni lamelarni kaputi od čeličnih pločica.


LAMELARNI ČELIČNI OKLOP - Lamelarni oklop napravljen od čeličnih metalnih pločica predstavljao je vrhunac kineske tehnologije izrade oklopa ne samo u Gvozdenom već i u narednim istorijskim periodima razvoja Kine. On se od prethodnih tipova bojnih kaputa razlikovao ne samo po tome što je korišćen ovaj superiorni materijal u izradi, već i što je iz upotrebe izbačena postava od kože ili tkanine. U ovom slučaju pravougaone čelične pločice su ušivane jedna za drugu na taj način da tvore jedan čvrst nepropusni sloj, bez proreza i otvora među njima.


KONJANIČKI OKLOP - Tokom većeg dela Gvozdenog doba u Kini lake jedinice konjanika služile su kao izviđači ičarkaši, pa je oklop za konjicu bio redak, jer nije smatran neophodnim. Oklop za konjicu je uveden u trenutku kada su se pojavili teži tipovi konjanika. Međutim, i tada je oklop pešaka bio teži, masivniji i kvalitetniji od oklopa konjanika. Konjanici takođe nikada nisu mosili štitnike za ramena jer ih je on ogranićavao u primeni luka i strela.


Konjanički oklop je gotovo u celosti pravljen od kože. Krajem Perioda zaraćenih država međutim pojavljuju se teži bolji konjanički oklopi, poput bojnih kaputa lamelarnog ili kompozitnog tipa. Ovi konjanički bojni kaputi razlikovali su se od pešačkih po isturenom okovratniku koji je štitio jahača od posečnih poteza kineske bodež-sekire.


OKLOPI ZA RATNE KONJE - Takvi oklopi su stavljani i na kineske ratne konje. Pre toga su dvokoličarski konji dobijali zaštitu u vidu prekrivača od životinjskih koža, gde je koža tigra bila najpopularnija. Ponekad su konji nosili i lamelarni pejtral od kože, koji je štitio grudi i vrat konja. Uvođenjem samostrela i konjice na bojišta Kine gvozdenog doba konji u dvokolicama i za konjicu dobijaju sve bolju opremu, poput jahača na njima.


KAMENI OKLOP - Kao svojevrsni kuriozitet moramo spomenuti i kineski kameni oklop, odnosno primerak napravljen od kamenog materijala koji je pronađen u Mauzoleju prvog cara Kin dinastije. Kameni oklop bio je napravljen od velikog broja kamenih pločica koje su na ljuskasti i lamelarni način postavljani kako bi oblikovali oklop za telo. Sasvim je sigurno danas da ovaj oklop nije bio funkcionalni primerak i da njega nisu nosili pravi ratnici, već da je služio kako bi se prekrili terakota ratnici, odnosno statue ratnika od gline.


Objavljene stranice:
Najnovije stranice:
Arhiva:
Pretraga po ključ. rečima:
No tags yet.
PRATITE NAS
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page